Pa ti sej tuđu njivu…

Kao što je najavljeno, (srećom i ispunjeno, što nažalost nije čest slučaj), počelo je skidanje ječma sa uzurpiranih državnih parcela u okolini Sombora.  Do sada je skinut usev sa dve njive na kojima su uzurpatori  posejali pomenutu žitaricu. I u ovom slučaju potvrdilo se životno pravilo: kako seješ – tako ćeš i žnjeti.

Skidanju useva sa parcela u okolnim selima prisustvovali su zamenik gradonačelnice Antonio Ratković i i član gradskog veća za oblast poljoprivrede Darko Radulović.

Prema podacima tamošnje poljočuvarske službe, uzurpirano je 25 parcela u Somboru i okolini. Po Radulovićevim rečima, skidanje useva sa uzurpiranih njiva je kranja mera, jer je njih 12 (fizičkih lica) koji su otkriveni kao uzurpatori platilo 696 evra po hektaru zbog bespravnog korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta. On je podsetio da Zakon o poljoprivrednom zemljištu predviđa da uzurpatori plaćaju trostruki iznos najviše prosečne postignute cene zakupa po hektaru državnih oranica na teritoriji okruga.

Takođe, to nije jedina kazna za uzurpatore koji ne prijave da su neovlašćeno orali državnu zemlju. Jedna od mogućih sankcija je da se njihovo gazdinstvo stavi u pasivan status.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*