Spiskali subvencije, zapustili pašnjake

Što bi se reklo – balkanska posla.

Naime, u susednoj Hrvatskoj zakup pašnjaka do nedavno je bio vrlo unosan biznis: dok su cene zakupnine simbolične, podsticaji su bili i više nego izdašni. Zahvaljujući tome,  pojedini preduzetnici, koji do pre dve godine nisu imali veze s poljoprivredom, a ni stočarstvom, obogatili su se na spomenutim podsticajima.

Problem je, međutim, što zakupce ni milioni kuna podsticaja nisu naterali da održavaju pašnjake na adekvatan način, bilo kosidbom ili pašom, odnosno držanjem stoke. I dok prethodnim ministrima poljoprivrede to nije smetalo, aktuelni ministar Tomislav Tolušić odlučio je da se obračuna sa onima koji, prema njegovom mišljenju, zloupotrebljavaju subvencije iz evropske i državne kase. Kako piše Slobodna Dalmacija, na reakciju su ga naterale brojke koje su bile u potpunom nesrazmeru – dok je, naime, broj upisanih pašnjaka iz godine u godinu neverovatno rastao (u 2014. godini je bilo 23.000 hektara, sledeće godine 50.000, a ove ih je 98.850), dotle je stočni fond padao!?

Inspektori Agencije za plaćanja u poljoprivredi otišli su nedavno u nenajavljenu kontrolu pašnjaka i zatekli totalnu katastrofu – 80 odsto ih je bilo zapušteno i bez grla stoke. Reč je uglavnom o krškim pašnjacima, odnosno svim onim površinama koje se nalaze južno od Karlovca. Ovih dana, inspektori su obišli i pašnjake s tzv. ekološkom proizvodnjom, za koje zakupci dobijaju najveće potpore, i do 6.000 kuna po hektaru. Od 18.000 hektara, čak 5.000, ili gotovo 30 odsto, ne zadovoljava kriterijime za dobijanje podsticaja.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*