Obnova stočnog fonda u opštini Bujanovac

Bujanovac je opština u kojoj se od stočarstva živi 70% stanovništva. Prema nekim prognozama, do kraja 2017. godine bi broj umatičenih grla trebalo da dostigne polovinu ukupnog stočnog fonda.

Kako prenosi RTS, stočni fond se polako obnavlja, ali poljoprivrednicima i dalje nedostaju prerađivački kapaciteti, dok su otkupne cene mleka niže nego u drugim krajevima naše zemlje.

Slabi kapaciteti za proširenje

Porodice Trajković i Selmani u svojim gazdinstvima, u selima Žbevac i Breznica, trenutno imaju po dve krave, jer nemaju neophodne kapacitete za uvećanje stočnog fonda. Kako tvrde, nedostaju im veće štale, ali i radna snaga što je kako napominju najvažnije.

Bujanovac: 33 miliona dinara za pomoć poljoprivrednicima

Škeljzen Ademi iz Komisije za poljoprivredu u Opštini Bujanovac ističe da je ta opština iz budžeta za pomoć poljoprivrednicima izdvojila 33 miliona dinara. On dodaje da opština pomaže i održavanje izložbe simentalske rase goveda, koju organizuje Veterinarska stanica, rekavši da na teritoriji Bujanovca ima dvadesetak stočara koji u štalama gaje preko 40 krava.

Državne mere počele da daju rezultat

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević kaže da određene rezultate daju subvencije za umatičena grla i junad, premije za mleko Ministarstva poljoprivrede. On naglašava da su te mere najviše usmerene na zaustavljanje negativnog trenda, koji je postojao kada je reč o broj grlu, dodavši da su već uočljivi prvi znaci oporavka tog sektora u nekim segmentima stočarske proizvodnje kada su u pitanju broj jedinki i kvalitet.

Strani investitori zainteresovani za kupovinu klanice

U Bujanovcu i Preševu od ukupnog broja 6.500 krava, umatičeno je 2.500 grla. Te dve opštine su pre oko tri godine krenule i u umatičavanje ovaca koza, pa je sada je tako broj ovaca i koza veći za 20%-30%. Nedostaju prerađivački kapaciteti, jer je klanica trenutno u stečaju, a prema podacima veterinarske stanice, za ponovno pokretanje prerade u klanici zainteresovana su preduzeća iz Nemačke, Italije, Mađarske i Turske.

Izvor: RTS

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*