Bejbi bif – nada za srpsko govedarstvo

Uzgoj teladi radi proizvodnje mesa u Srbiji  je aktuelan decenijama.  već duži niz godina. Vrhunac ove proizvodnje bio je dostignut negde šezdesetih godina prošlog veka, međutim, poslednjih decenija značajno je smanjivana proizvodnja svih vrsta mesa, pa tako i telećeg i junećeg.

Nekada je Srbija bila jedna od zemalja sa najvećim izvozom mesa, međutim nakon devedesetih godina, ubacivanja mesa lošeg kvaliteta radi što većeg profita, izgubili smo poverenje stranih kupaca. Sa nekadašnjih 30.000 tona (deo koji se odnosio na Srbiju u ukupnom izvozu mesa u SFRJ), izvoz je smanjen oko 50 puta.

Takođe, zbog ovogodišnjeg problema sa bolešću kvrgave kože, izvoz je dodatno smanjen. Međutim, nada postoji! Od ove godine situacija će biti mnogo bolja, jer će mladi poljoprivrednici u nerazvijenim područjima Srbije naredne godine dobiti povoljne kredite za pokretanje i proširivanje biznisa.

Bejbi bif u svetu

Tri najveća proizvođača, a samim tim i potrošača teletine u svetu su: Sjedinjene Američke Države, Brazil i Evropska Unija. U tabeli se nalazi 20 najvećih proizvođača teletine u 2016. godini.

Bejbi bif u svetu 2016. godina Farmia
Proizvodnja teletine u svetu – dok u Srbiji sada u tovu ima manje od 20.000 kvalitetne junadi

Osnove uzgoja – tov za slasnu teletinu

Krenućemo od samog početka. Prvih dana po rođenju telad (bejbi bif) moraju piti mleko svoje majke krave koje se u tim danima zove kolostralno mleko. Ovo mleko je jako bitno jer ima specijalnu ulogu u organizmu životinja i utiče na formiranje imuniteta teleta i uspostavljanje procesa varenja. Ovaj kolostrum, tj. kolostralno mleko je puno vitamina, proteina i minerala koji su neophodni teletu. Telad u prvim danima života treba da piju od 6-8 litara mleka, i bolje je češće po manje, nego celu ovu količinu odjednom.

Nakon 5-7 dana od rođenja telad već mogu biti prevedena na nemlečnuishranu. Na velikim farmama se tako radi i telad se čak od samog rođenja hrane zamenama za mleko, a mlekom se napajaju dva puta dnevno, i to uvek istom količinom mleka.

Bejbi bif tov teladi Farmia

Ove zamene za mleko se kupuju u poljoprivrednim apotekama i specijalnog su sastava – sadrže lako svarljive komponente kao što su: obrano mleko u prahu, riblje brašno, sojina sačma, lanena sačme, razne prekrupe žitarica, životinjske masti i lucerkino brašno. Svako pakovanje ima svoje uputstvo za korišćenje, što je bitno znati jer se ne pripremaju baš sve na isti način.

Prirast telesne mase u prvim mesecima života teleta treba da bude i do 1000 g dnevno. Kako prolaze dani, tako im se postepeno uvodi i druga hrana – koncentrat i seno. Ishrana mlečnom hranom se završava nakon 2. meseca života teleta.

Već nakon 14. dana tova (oko 100. dana života teleta), trebalo bi da se počne sa unosom oko 4-5 kg koncentrata na dan, a nakon toga da se unos koncentrata postepeno povećava na 8 kg dnevno. Kada telad dobiju više od 300-350 kg težine (što bude otprilike 2-3 meseca pre kraja tova), menja im se sastav obroka tako što im se daju energetske smeše.

Nakon 5-6 meseci tova tele treba da dostigne 350-400kg žive vage, što je i završna težina. Ako računamo srednji dnevni prirast od početka do kraja tova, to je negde oko 1.300 – 1.500 g dnevno. Opet, gledano u potrošnji hrane, to je prosečno 5 kg hrane za 1 kg mase, kod intenzivnog tova.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*