Rusija ostvarila rekordan izvoz ječma

Uprkos odugovlačenju ovogodišnje žetve, Rusija je, tokom jula i avgusta, ostvarila rekordan izvoz ječma. Zahvaljujući velikim zalihama, ta zemlja je, u prva dva meseca sezone 2017/18. izvezla oko 1,39 miliona metričkih tona, odnosno 73% više nego u istom periodu lane godine, izveštava UkrAgroConsult.

Saudijska Arabija i dalje glavni uvoznik

Tradicionalno, glavno tržište za ruski ječam je Saudijska Arabija sa izvoznim udelom od 41%, a takođe i Iran aktivno uvozi ječam iz Rusije, kupivši u prva dva meseca nakon žetve, 327 hiljada metričkih tona, što je četiri puta više nego što je uvezeno cele prošle godine. Na kraju treba pomenuti da je Rusija nastavila isporuke ječma Turskoj i Kuvajtu.

Miruju cene pšenice u Rusiji

Cene na ruskom tržištu mlinske pšenice tokom prošle sedmice bile su stabilne. Izvozne cene ruske pšenice sa 12,5% proteina ostale su na nivou 193-196 dolara po metričkoj toni, dok se pšenicom sa 11,5% proteina trgovalo po ceni od 187-190$/MT. Nasuprot tome, na domaćem tržištu zabeležen je trend rasta cena pšenice. Otkupne cene visokoproteinske pšenice na kraju trgovanja kretale su se oko 100 dolarapo metričkoj toni. Žetva hlebnog zrna u Rusiji ulazi u krajnju fazu, prinos je rekordan, pa se zato ni ne očekuje neki drastičniji rast cena.

Žetva kukuruza u Ukrajini napreduje za 8% efikasnija nego lane

Ukrajinski ratari su od početka žetve do danas obrali kukuruz sa 1.889 terahektara, što je 42% posejanih površina (4.511 Th ha). Kako izveštava UkrAgroConsult, prinos iznosi 8.584 hiljada metričkih tona ili u proseku 4,54 MT/ha. Žetva heljde i prosa je takođe u završnoj fazi. Do 18. oktobra, heljda je skinuta sa 162 terahektara i dala rod od 180 hiljada MT, u proseku 1,11 MT/ha. Istovremeno, uzgajivači prosa žetvu su obavili na 54 Th ha s prosečnim prinosom od 1,44MT/ha.

Stabilno tržište uljarica u Bugarskoj

Na bugarskom tržištu uljarica tokom prošle sedmice nije bilo značajnih promena. Ipak, do blagog rasta cena došlo je zbog jačanja nacionalne valute – leva. Izvozne pošiljke suncokreta i uljane repice trgovanje su zatvorile sa minimalnim povećanjem. Otkupna cena suncokreta iznosila je 326 dolara po metričkoj toni (rast od 2$/MT), dok se s druge strane uljanom repicom trgovalo po ceni od 402$/MT, šro je povećanje cene od 3 $/M.

Izvor: Black Sea Grain

Foto: Agroklub.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*