Dogovoreni izvozni aranžmani na sajmu u Moskvi

Na međunarodnom sajmu prehrane u Moskvi WorldFood kompanije iz Srbije, prema prvim analizama, dogovorile su nove izvozne poslove vredne preko 17.000.000 evra, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Predstavnici srpskih kompanija, na sajmu WorldFood, koji je održan od 11. do 14. septembra, imali su čak 500 bilateralnih razgovora i sastanaka s potencijalnim partnerima iz Rusije i drugih država zainteresovanih za uvoz hrane iz Srbije.

Ruski federalni i regionalni trgovinski lanci i distributeri veoma su zainteresovani za proizvode iz Srbije, počev od konditorske industrije, preko mesnih prerađevina, svežeg, smrznutog i prerađenog programa voća i povrća, do raznih vrsta napitaka i eko-proizvoda, rekao je Dejan Delić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Rusiji, naglašavajući da je nacionalni štand Srbije posetila delegacija Magnita, najvećeg ruskog trgovinskog lanca čiji plasman robe se realizuje kroz mrežu od 15.000 prodajnih objekata, a koji je u periodu od 2014. do 2016. iz Srbije uvezao prehrambene proizvode u vrednosti 187.000.000 dolara.

Na sajmu prehrane u Moskvi učestvovalo je 1.500 izlagača iz 65 zemalja na 23.000 kvadratnih metara izložbene površine, a proizvodne i izvozne kapacitete na sajmu u Moskvi predstavilo je 15 kompanija iz Srbije: „Agroprom“ Gornji Tavankut, „Bahus“ Paraćin, „Karneks“ Vrbas, „Ćirić Agro“ Titel, „EkoAgri Srbija“ Bela Crkva, „GMP“ Jarmenovci, „ITN Grupa“ Beograd, „Jafa“ Crvenka, „Jugprom“ Leskovac, „Lučić Grupa“ Sombor, „Miraks Agrar“ Beograd, „Vino Župa„, PIK „Južni Banat“ Bela Crkva, „Pionir“ Subotica, „Zlatiborac“ Mačkat.

U PKS-u kažu da su srpske firme zainteresovane za nastup i učešće na sličnim sajamskim manifestacijama u Rusiji, Zajednici nezavisnih država, Bliskom istoku.

Privredna komora Srbije uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Razvojna agencija Srbije uskoro počinju organizaciju nastupa srpke privrede na predstojećoj, najvećoj međunarodnoj izložbi hrane u Ruskoj Federaciji – Prodekspo 18.

 

Izvor: poljoprivrednik

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*