Uskoro izvoz i plasman pšenice, kukuruza i jabuka na tržište Indonezije

BEOGRAD: Ministarstvo poljoprivrede će u narednih nekoliko dana sa predstavnicima Indonezije, koji borave u Beogradu, pripremiti sporazum u kojem će se utrvrditi izvoz kukuruza, pšenice i jabuka iz Srbije u Indoneziju, najavio je državni sekretar Senad Mahmutović.

Mahmutović je, na izložbi indonežanskih poljoprivrednih proizvoda, koja se danas održava u TC Galerija u Beogradu, rekao da nakon održanog Samita nesvrstanih u Beogradu brojne delegacije posećuju Srbiju i žele da saradnju sa našom zemljom podignu na viši nivo.

Istakao je da Srbija i Indonezija imaju dobre i prijateljske odnose.

„Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije domaćin je ovih dana delegacije Ministarstva poljoprivrede Indonezije, za nas veoma važne i značajne države sa kojom imamo tradicionalno dobre bilateralne i prijateljske odnose“, kazao je Mahmutović.

Najavio je da će se u naredna tri dana održati sastanci između ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i šefova indonežanske delegacije.

Naveo je da je cilj pregovora da se ostvare konkretni sporazumi između dve države, koji će biti u interesu domaćih poljoprivrednika.

„Radi se o temama na kojima ćemo mi razgovarati sa njima prvenstveno o izvozu i plasmanu pšenice, kukuruza i jabuka, na tržištu Indonezije, a zatim i ostalih proizvoda iz Srbije, kao što su meso i mesne prerađevine“, kazao je državni sekretar.

Ocenio je da je to veoma značajno za našu zemlju značajno, jer se radi o izlasku Srbije na tržište od preko 273 miliona stanovnika.

Mahmutović se osvrnuo na to da su gosti iz Indonezije juče imali prilike da na Etno sajmu hrane i pića osete Srbiju i uživaju u domaćim proizvodima naših krajeva i dodao da mi danas možemo da se upoznamo sa proizvodima njihove poljoprivredne proizvodnje koji će nam dočarati ukuse Indonezije.

Izložbu pod nazivom „Jedan dan sa indonežanskom kafom, voćem i cvećarstvom (ODICOFF)“ organizuje resorno ministarstvo u saradnji sa PKS i ambasadom Indonezije, a posetioci imaju priliku da degustiraju brojne proizvode iz ove zemlje, kao i da se upoznaju sa mogućnostima za privrednu saradnju.

Zainteresovani sugrađani mogu da probaju indonežansku kafu premijum kvaliteta, voće, začine, cveće, prerađenu hrana i mnoge druge poljoprivredne proizvode.

Takođe, izloženi su proizvodi od organskih preparata za negu tela i kose, preko šećera i ulja od kokosa, sušenog čipsa od banane, manga i papaje, pa sve do egzotičnih biljaka poput zmijine kože i zmajevog voća.

Pored državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Mahmutovića, prisutne su pozdravili i ambasadora Indonezije u Beogradu, kao i generalni direktor hortikulture Ministarstva poljoprivrede Indonezije Prihasto Setianto.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*