Korona virus moguć i kod životinja

U Zoo vrtu u Zagrebu dva lava su zaražena koronavirusom, što je prva potvrda bolesti kod bilo koje životinje u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka epidemije, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Virus je potvrđen u sredu labaratorijskim analizama, u uzorcima izmeta i brisa nosa dva lava. Uzorci su, kako se navodi, uzeti radi pojave kliničkih znakova bolesti i epidemiološke povezanosti sa osobom obolelom od kovida-19.

U saopštenju se precizira da su pretrage obavljene u okviru Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 kod životinja i utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji kovid-19 na području Hrvatske koji sprovodi laboratorija Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Ministarstvo podseća da, prema tumačenjima Svetske organizacije za zdravlje životinja, nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju koronavirusa na ljude, pa se rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

I pored toga se, između ostalog, preporučuje da osobe za koje postoji sumnja ili kod kojih je potvrđeno da su obolele od te bolesti, izbegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima, kao i primena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice, navelo je hrvatsko ministarstvo.

Izvor: Agro vesti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*