Svetski dan bez automobila

Novi Sad je danas obeležio Svetski dan bez automobila kolektivnom vožnjom Novosađana biciklima, trotinetima, rolerima kroz grad a povodom Evropske nedelje mobilnosti. Vožnja je tradicionalno započeta u Lomanskom parku, a samom početku vožnje je prisustvovao i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuel Žiofre kao i zamenik gradonačelnika Novog Sada, Igor Crnobarac.

Prema rečima Emanuela Žiofrea biciklizam doprinosi borbi protiv klimatskih promena, zdravom životu i održivosti, a to su vrednosti koje EU prepoznaje. Naglasio je i da Evropska unija različitim projektima nastoji da potpomogne sve održive vidove transporta i pohvalio Novi Sad kao primer dobre prakse u stvaranju uslova za biciklizam.

Izvor: Agro vesti

Prisutnima se obratio i zamenih gradonačelnika Igor Crnobarac koji je istakao da se obeležavanjem Svetskog dana bez automobila skreće pažnja na ostale alternativne vidove prevoza koji ne zagađuju životnu sredinu. Istakao je da je biciklizam veoma važan vid transporta, da Grad odžava i  gradi oko 14o kilometara biciklističkih staza u cilju razvijanja zdravijeg načina života i čistijeg Novog Sada.

Gradovi širom sveta, a posebno Evrope sprovode različite mere i aktivnosti kako bi obeležili ovaj dan i pokazali svoje uspehe u prilagođavanju infrastrukture pešacima i biciklistima ali i smanjenje zagađenja u svojim sredinama. Neki od gradova na ovaj dan zatvaraju pojedine ulice za motorni saobraćaj pokazujući značaj proširenja pešačkih zona u gradovima, drugi podstiču građane da taj dan više voze bicikl, pešače i koriste javni prevoz.

Ovo je poslednja manifestacija održana u okviru Evropske nedelje mobilnosti , a ovogodišnja tema kampanje bila je usmerena na mogućnosti uštede goriva i energije i na motivisanje građana da koriste alternativne vidove prevoza. Nakon starta sa Subinog platoa u Limanskom parku biciklisti su se kretali Šekspirovom ulicom, Bulevarom cara Lazara, Kejom žrtava racije, Bulevarom Mihajla Pupina, Jevrejskom ulicom, Bulevarom oslobođenja, Bulevarom Jaše Tomića, Rumenačkom da bi vožnju završili na platou ispred glavnog ulaza u Novosadski sajam, gde se održala tribina „Biciklisti pitaju Grad“.

Izvor: Agro vesti

Događaj je organizovala Novosadska biciklistička inicijativa, u saradnji sa centrom EU info point Novi Sad i Omladinskim savezom udruženja OPENS, u okviru programa “Mladi u Centru održive zajednice” koji podržava Gradska uprava za sport i omladinu – Kancelarija za mlade. Tribina “Biciklisti pitaju Grad” se organizuje u saradnji sa Centrom za unapređenje bezbednosti saobraćaja, a podržana je od strane Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor: Agro vesti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*