„Novi Sad – Evropski grad šuma „

Novi Sad nesumnjivo napreduje u svom razvoju naročito u oblasti zaštite životne sredine i podizanju ekološke svesti građana. Kao grad koji leži na samoj obali Dunava tik uz nacionalni park „Fruška gora“, itekako može da se pohvali prelepom prirodom, parkovima, šumama i obiljem biljnih vrsta u svojoj neposrednoj blizini.

Kao grad koji je karakterističan po svom zelenilu dobio je već mnogo priznanja, a nedavno je stiglo još jedno – „Evropski grad šuma 2023“. Povodom obeležavanja trideset godina Evropskog šumarskog instituta, delegacija istog, u prisustvu Ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelene Begović, državne sekretarke u Ministarstvu zaštite životne sredine Sare Pavkov i predstavnika pokrajinskih sekretarijata, univerziteta, fakulteta, instituta, gradonačelniku Milanu Đuriću uručeno je ovo priznanje.

Izvor: Agro vesti

Evropski šumarski institut svake godine organizuje konferenciju na kojoj se okupljaju predstavnici institucija članica ovog Instituta u različitim gradovima Evrope, a ove godine je ta čast pripala Novom Sadu. Organizatori konferencije su Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, JP „Vojvodinašume“ i Grad Novi Sad.

Tom prilikom gradonačelnik je upriličio svečani prijem za delegaciju u Svečanoj sali Gradske kuće. – -Izuzetna mi je čast što je Grad Novi Sad domaćin obeležavanja 30. godišnjice Evropskog instituta za šumarstvo i ovu konferenciju smatramo krunom naših aktivnosti u godini kada je Novi Sad proglašen za Evropski grad šuma. Velika je privilegija biti u porodici gradova poput Barselone, Praga, Osla, Sankt Petersburga, ali i obaveza da podignemo svest o značaju drveća i njegovom uticaju na čitav živi svet – izjavio je gradonačelnik Đurić.

-Pred nama je veliki posao da održimo taj standard jer su nedavna nevremena bila pogubna po naš “zeleni fond”. Tokom dva olujna nevremena u julu mesecu oštećeno je ili uništeno više hiljada stabala na teritoriji Grada, samo u jednom danu nestalo je 200 hektara šume oko našeg Grada. Zato ove jeseni planiramo jednu od najvećih akcija sadnje u istoriji Novog Sada. Sa naučnim ustanovama i institucijama, pripremamo dugoročni plan za obnovu zelenila u Gradu, na način da se prilagodimo i smanjimo posledice klimatskih promena čiji smo i sami direktni svedoci, – dodao je gradonačelnik.

Izvor: Agro vesti

Prisutnima na prijemu i konferenciji  se obratio i privremeni direktor Evropskog šumarskog instituta, dr Robert Mavsar koji je istakao važnost obeležavanja jubileja, 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta u Gradu Novom Sadu te da je glavni cilj Instituta da unapredi istraživanja iz oblasti šumarstva na međunarodnom nivou i tom prilikom je gradonačelniku Đuriću uručio nagradu i priznanje ,,Novi Sad evropski grad šuma 2023”.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov, čestitala je gradonačelniku ovo važno priznanje za Novi Sad i istakla da je u Srbiji razvijeno više aktivnosti i mehanizama usmerenih na očuvanju životne sredine i prirodnih resursa, a naročito šuma i da je jedna od primarnih aktivnosti na tom polju povećanje terititorija pod zaštitćenim područjima.

Izvor: Agro vesti

 

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor: Agro vesti

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*