Organski vinograd

Pravilno i uredno izvođenja svih agrotehničkih, a posebno fitotehničkih operacija garant su za uspeh u organskom vinogradarstvu. Pod tim se podrazumevaju: lačenje, uklanjanje zaperaka, defolijacija i zelene operacije.

Lačenje i uklanjanje zaperaka

Lačenje predstavlja uklanjanje svih suvišnih lastara u proleće sa stabla i glave čokota. Ova operacija se izvodi ručno, dok su lastarići mali (1 cm – 5 cm). Uklanjanje zaperaka, posebno u zoni cvasti ili grozdova, takođe se obavlja ručno.

„Razlog je što bolja oplodnja, osunčavanja grozdova, smanjenje vegetativne mase i redukcija uslova za razvoj patogena“, piše za PSSS dipl.ing. Nemanja Konstantinović.

Defolijacija i zelene operacije

Prilikom izođenja ove mere, odnosno skidanja listova, treba biti vrlo obazriv. Preporučuje se rana defolijacija. Ona može da se izvodi samo u vreme sazrevanja grožđa, u zoni grozdova, gde su stariji listovi, sa smanjenim intezitetom fotosinteze.

zelene operacije spada i prekraćivanje lastara, odnosno zalamanje, koje se izvodi ručno, uz primenu odgovarajućeg alata. Obavlja se više puta u toku vegetacije.

„Obično se lastari prekraćuju na 20 cm – 30 cm iznad gornje žice, to jest na delu gde se savijaju i padaju nadole“, objašnjava Konstantinović.

Dopunske fitotehničke mere

U dopunske fitotehničke mere spadaju: uklanjanje suvišnih cvasti, kod stonih i vinskih sorti, radi proizvodnje kvalitetnijeg grožđa, prstenovanje lukova kod besemenih i stonih sorti za ubrzavanje sazrevanja i povećanja krupnoće bobica.

„Na slobodnim prostorima, oko vinograda, potrebno je zasaditi drveće i grmlje, posejati razne korisne biljke cvetnice, što podstiče naseljavanje korisnih insekata i ptica, kao i aktivnost korisnih mikroorganizma, predatora štetočina i doprinosi razvoju i stabilnosti agro-ekosistema“, savetuje Nemanja Konstantinović.

Izvor: Poljoprivredna stručna služba Srbije

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*