Stefanović: „Ne zna se da li će biti proglašena elementarna nepogoda“

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević izjavio je da Ministarstvo prati situaciju i priprema odgovarajuće mere s kojima će izaći pred Vladu povodom suše koja je zahvatila Srbiju.
– Ne mogu da kažem ovog časa da li će biti proglašena elementarna nepogoda, ali svakako, s obzirom na to da je suša zahvatila čitavu zemlju, pogotovo istočni i jugoistočni deo, Ministarstvo će pred Vladu izaći s odgovarajućim preporukama, rekao je Stanojević Tanjugu.
Situacija je izuzetno teška, pogotovo u istočnom i jugoistočnom delu zemlje i uz nedostatak vlage u zemljištu problem je i atmosferska suša, ocenio je Stanojević.
Svakako, ovo je najnezgodniji period za kukuruz, našu najveću stratešku kulturu, ali i za ostale useve, kao i za voće, pogotovo u onim delovima naše zemlje gde se ne može zalivati, ocenio je on.
– U tom smislu, Ministarstvo će narednih godina suštinski rešavati te probleme, pre svega davanjem povoljnih subvencija i kredita za nabavku sistema za navodnjavanje, kao i drugim merama, rekao je Stanojević, napominjući da sada možemo lečiti samo posledice, a u budućnosti moramo biti bolje spremni za ovakve situacije.

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*