Pomoć zbog suše, izgradnja sistema za navodnjavanje

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će narednih dana Ministarstvo ponuditi koncept pomoći poljoprivrednicima za otklanjanje posledica suše, kroz materijalna davanja i preko poslovnih banaka.

– Mnogo je važnije da se spreče ovakve situacijekroz sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, elektrifikaciju i osiguranje – rekao je Nedimović, ukazujući da kada je godina sušna, poljoprivrednici traže novac, a kada je godina rodna, niko ne pita “ da li treba nešto da uplati u budžet“.

Govoreći o početku sistema za navodnjavanje, ministar je rekao da će u Vojvodini biti urađeno 11 sistema, dok će ove godine oni biti započeti u Mačvi, pokraj Šapca i Bogatića.

– Očekujem da svake gopdine stavimo do 60.000 hektara pod taj sistem i da za 6 godina imamo veliku površinu koja se navodnjava. Poljoprivrednici će moći da se priključe tako što će plaćati naknadu za vodu, a država daje povraćaj kroz subevencijeod 50 odsto od uloženog novca za sisteme za navodnjavanje – rekao je Nedimović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*