Priznanje za razvoj mlečnog govedarstva

Dan opštine Bačka Palanka obeležen ja svečanom sednicom Skupštine opštine Bačka Palanka u bioskopu „Vojvodina“, a tom prilikom dodeljene su i Oktobarske nagrade za 2017. godinu.

Kada je reč o poljoprivredi, nagradu u vidu zlatne značke dobio je Mita Plavšićveterinarski tehničar iz Bačke Palanke za postignute rezultate u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Zlatna značka dodeljena je i Nikoli Ćiriću, za doprinos razvoju golubarstva u opštini Bačka Palanka, kao i za doprinos u udruženju odgajivača sitnih životinja „Golub“, čiji je član od davnih šezdesetih godina prošlog veka.

Priznanje za razvoj mlečnog govedarstva

Opštinska Komisija za odlikovanja, nagrade i druga društvena priznanja u obrazloženju odluke, pored ostalog, navela je da je poljoprivredni proizvođač, ratar i stočar Mita Plavšić ostvario značajne rezultate kada je u pitanju proizvodnja mleka i uzgoj stoke.

„Trenutno na svojoj farmi, koja se nalazi van grada, na putu za Gajdobru, imam oko 300 grla stoke, od kojih je 200 krava na muži. Dnevno isporučujem od 3.500 do 3.800 litara mleka, a kada se osvrnem na prethodnu godinu, mogu reći da je na mojoj farmi bilo oko 800.000 litara mleka. Svi koji se bave mlečnim govedarstvom dobro znaju koliki je to posao i obaveza, počev od muže, hranjenja, pa do pripreme hrane i brige o zdravstvenom stanju životinja“, priča Plavšić.

Ima oko 20 hektara sopstvene zemlje, ali obrađuje još oko 300 hektara državnog ili zemljišta uzetog u zakup, te seje osnovne ratrske kulture, od čega veliki deo roda ostaje za ishranu krava, dok malo ostaje u sezoni za prodaju. Nakon dugogodišnjeg rada na razvijanju i unapređenju farme, ovaj poljoprivredni proizvođač kaže da se može živeti od mlečnog govedarstva:

„Najteže je organizovati posao, jer ga ima dosta tokom celog dana, cele godine. Imam sedam zaposlenih, a ni dana odmora. Ovakav obim proizvodnje podrazumeva i adekvatnu mehanizaciju. Ulazio sam u brojne investicije, traktori, priključne mašine, silo kombajn, izmuzište, a veliki problem je što smo dobili državno poljoprivredno zemljište po principu prečeg zakupa na samo godinu dana“.

Najveće priznanje u 85. godini

Nikola Ćirić iz Bačke Palanke, ovogodišnji dobitnik Oktobarske nagrade za doprinos popularizaciji golubarstva u ovoj sredini, dugogodišnji je član udruženja sitnih životinja „Golub“.

„Udruženje je osnovano 1966. godine i ja sam duže od 25 godina bio na njegovom čelu. To je za mene divan period, radio sam, sarađivao i družio se sa divnim, čestitim ljudima. Naši članovi, na radost svih nas, donosili su vredne nagrade iz naše zemlje i inostranstva, Lajpciga, Nitre, Pešte. Moram napomenuti da su često iz drugih država dolazili poznavaoci i ljubitelji golubova da kupuju naše i to je za nas bila velika čast. Uvek sam se trudio da kod dece razvijemo ljubav i interesovanje za sitne životinje i tako im pomognem da stvore radne navike. Ja sam se bavio golubarstvom, a sada u 85. godini života držim kanarince“, rekao je Ćirić, napominjući da je Oktobarska narada za njega najveće priznanje, koje je dobio za svoj rad u Udruženju.

Izvor: Agroklub.rs

Foto: Agroklub.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*