Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine u Dunavskom parku

Svakog 5. juna u celom svetu se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, koji je danas obeležen i u Novom Sadu u Dunavskom parku. Ovaj dan protiče kroz razne aktivnosti i kampanje koje za cilj imaju da skrenu pažnju javnosti na značaj očuvanja životne sredine kao i brojne ekološke probleme.

Cilj ovih aktivnosti je direktno ukljucivanje javnosti u iste kako bi se stvorio odgovorniji odnos ljudi prema okruženju i prirodi, a aktivnosti su naročito interesantne deci. U današnjim aktivnostima u Dunavskom parku učestvovali su učenici osnovnih škola „Đura Daničić“ i „Đorđe Natošević“ iz Novog Sada.

Deca su se takmičila u ekološkom kvizu koji je organizovala  Gradska uprava za zaštitu životne sredine zajedno sa JKP „Gradsko zelenilo“ i Zelenom stolicom, a i tom prilikom su pokazali zavidno znanje kao i visok stepen odgovornosti prema životnoj sredini koja ih okružuje.

Izvor: Agro vesti

Ovaj događaj upriličen je i prusustvom gradonačelnika Novog Sada, Milana Đurića sa svojim saradnicima koji su zajedno obišli Dunavski park. – JKP „Gradsko zelenilo“ lepo održava Dunavski, najstariji novosadski park i čini sve da ono zadrži renome najpopularnijeg i najpristupačnijeg novosadskog parka. Zbog dotrajalosti postojeće kanalizacije, sistema punjenja i pražnjenja velikog i malog jezera javila se potreba za potpunom revitalizacijom sistema i izgradnjom sistema za zalivanje. Shodno tome, tokom 2020. godine izveden je projekat Uređenje sistema odvoda atmosferskih i kanalizacionih voda i revitalizacija jezera za čiju realizaciju je izdvojeno oko 34 miliona dinara. Tokom 2021/22. godine realizovan je projekat Uređenje pešačkih staza i platoa, ograde i mobilijara u Parku za čiju realizaciju je izdvojeno 125 miliona dinara. Tako su izvedeni radovi na parternom uređenju svih staza i platoa, na ukupnoj površini 6.5 hiljada m2, uređeni su svi ulazi u park, izgrađen je savremeni zalivni sistem, kap po kap, izvršena je rekonstrukcija dekorativne rasvete, postavljeno je 200 klupa i 36 korpi za otpatke, postavljena je nova ograda oko parka u dužini od 250 metara, rekonstruisana je česma i postavljeno novo dečije igralište – rekao je gradonačelnik Milan Đurić i dodao – Što se tiče ostalih parkova u gradu i zaštite zelenila, mogu da kažem da naša Gradska uprava za zaštitu životne sredine predano i strateški radi na ozelenjavanju kako bismo zajedno što pre došli do zajedničkog cilja, i nove titule, a to je Zelena prestonica Evrope.

Gradonačelnik je dodao da je potpuno uređen Kamenički, a da je za Futoški park u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za uređenje i opremanje. Na Novom naselju je na površini od 35 000 m2, posle četrdeset godina u Novom Sadu podignut novi park. On je dodao da se uz Bulevar cara Lazara kod SPENS-a planira nova parkovska površina na 1,2 hektara, a planira se i izrada projektno-tehničke dokumentacije rekonstrukcije “Univerzitetskog parka“ površine 5.5 hektara, dok je prethodno uređen Sentandrejski park kao novi prostor koji je Grad zajedno sa NIS-om preoblikovao iz jedne neuređene lokacije u prostor koji je energetski samoodrživ i zelen, na preko 3 hektara. Plan je i podizanje parka na Limanu 4, koji će se prostirati na oko 7 000 m2.

Izvor: Agro vesti

U parku su izložene i fotografije osam novosadskih parkova, a tom prilikom je i predstavljena je platforma Digitalna promocija novosadskih parkova, aplikacija koja pruža opšte informacije o novosadskim parkovima, zaštićenim prirodnim dobrima i sadržajima kojim oni raspolažu. U okviru ove aplikacije građani mogu da pristupe virtuelnoj turi koja omogućava virtualnu šetnju kroz novosadske parkove.

Pored sprovođenja redovnih mera nege i održavanja, u Dunavskom parku su realizovana dva veoma značajna projekta za njegovo očuvanje i funkcionisanje. Prvi projekat se odnosio na uređenje sistema odvoda atmosferskih voda, kanalizacionih voda, zalivnog sistema i revitalizaciju jezera, dok je drugi podrazumevao uređenje pešačkih staza i platoa, ograde i mobilijara u parku.

Izvor: Agro vesti

Interesantan podatak o datumu obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine je da je ovaj datum predložila delegacija Jugoslavije 1972. godine na Кonferenciji o zaštiti životne sredine u Stokholmu. Generalna skupština UN ga je prihvatila i ovo je postao centralni događaj Ujedinjenih nacija.

Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP.

 

Izvor: Agro vesti

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*