Novi Sad bogatiji za 10 električnih autobusa

Da Novi Sad brine o svom okruženju i ekologiji dokazao je i danas, gde su na parkingu JGSP „Novi Sad“ predstavljeni novi električni autobusi. Grad je bogatiji za deset novih autobusa koji će dodatno doprinositi zaštiti životne sredine i tako smanjiti emisiju štetnih gasova, a očekuje se da će u upotrebi biti već od sledeće nedelje.

Dobavljač autobusa je poljska kompanija „Solaris“, a modeli koji je saobraćati ulicama Novog Sada su „Solaris Urbino 12 Electrivc IV” iz 2023. godine. Grad je u njihovu nabavku uložio čak 6,2 miliona evra bez PDV-a. Ova potpuno nova vozila neće zagađivati okolinu, transport putnika biće udobniji i komforniji. Takođe i za vozače je obezbeđena udobnija vožnja, tokom obavljanja posla.

Električne autobuse, pored toga što su moderni, bezbedni i komforni karakteriše nulta emisija štetnih gasova i stvaranje manje buke i te  benefite osetiće svi građani Novog Sada, a ne samo korisnici javnog prevoza.

Izvor: Agro vesti

Predstavljanju novih autobusa prisustvovao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. -Investiciju nabavke deset autobusa na električni pogon marke „Solaris“, tri univerzalna brza punjača kao i pet servisnih punjača, vrednosti 7 miliona 440 hiljada evra, Grad Novi Sad realizovao je u saradnji sa Evropskog bankom za obnovu i razvoj. Dodatno, iz gradskog budžeta izdvojeno je 56,1 milion dinara za izgradnju objekata za postavljanje opreme i priključenja i napajanja punjača koji su u funkciji ovih autobusa – izjavio je.

Gradonačelnik je dodao da, pored toga što unapređuje urbanu mobilnosti, Grad brine i o drugim segmentima održivog razvoja Novog Sada.

– Kontinuirano širimo mrežu biciklističkog saobraćaja i već treću godinu za redom subvencionišemo kupovinu bicikala, podstičući na taj način naše sugrađane da koriste i taj vid prevoza. Takođe, unapređenje pešačke i biciklističke infrastrukture, mere za povećanje bezbednosti svih učesnika, izgradnja saobraćajnica bulevarskog tipa, rekonstrukcija postojećih saobraćajnica, izgradnja tri mosta, samo su neke od mera kojima unapređujemo uslove kretanja u Novom Sadu. Sve te mere doprinose jedinstvenom cilju, a to je unapređenje saobraćaja i kvaliteta života u gradu – rekao je gradonačelnik i naglasio da će se u tom pravcu raditi i dalje, uvek uvažavajući struku i sarađujući sa Departmanom za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka.

Izvor: Agro vesti
Autobusi su isporučeni sa pratećom opremom koja podrazumeva akumulatore sa dve vrste napajanja, dok je Grad dodatno postavio tri punjača, dva na Železničkoj stanici i jedan na Bulevaru Jovana Dučića.  Autobusi su već bili na probama i punili se na ove tri stanice, dok se u garaži JGSP-a uređuje i delimično ograđen deo sa električnim punjačima, gde će autobusi biti smešteni tokom noći radi punjenja.
Izvor: Agro vesti

Električne autobuse možemo očekivati na linijama 2, 9, 11A i 11B.

 

 

Izvor: Agro vesti

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*