Izvoz voća i povrća na rusko tržište nije ograničeno

U prvih osam meseci 2017. godine izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio veći za 22 odsto nego u istom periodu 2016., a izvoz voća bio je veći za 10 odsto

-Izvoz voća i povrća iz Srbije na rusko tržište nije ograničen, a saradnja s ruskim kolegama je izuzetna, saopštilo je danas MInistrarstvo poljoprivrede reagujući na informacije u pojedinim medijima da je ograničen izvoz srpskih proizvoda na tržište Ruske Federacije,

-Obaveštavamo javnost da je, uprkos tome što bi se neko i radovao takvim neistinama, reč o apsolutno netačnim tvrdnjama, kao i da je u prethodnom periodu postignuta izuzetna saradnja sa nadležnim ruskim institucijama. Potvrda dobre saradnje je značajan i konstantan rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište Ruske Federacije, posebno povrća i  voća. U prvih osam meseci (januar-avgust) 2017. godine izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je veći za 22 odsto nego u istom periodu 2016. godine, a izvoz voća bio je veći za 10 odsto – navodi se u saopštenju.

Konkretno, u avgustu smo imali oko 1.200 pošiljaka, dok smo za pomenutih 12 pošiljaka  u dnevnoj komunikaciji sa kolegama iz ruske nadležne inspekcije koje ćemo i obavestiti o rezultatima analiza istih. Svakako, ukoliko bude potrebe, inspektori Roseljhoznadzora su pozvani da u svakom trenutku dođu u Republiku Srbiju i zajedno sa srpskim kolegama analiziraju sve sporne tačke.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović će sledeće nedelje u Moskvi učestvovati na sednici mešovite komisije gde će sa najvišim ruskim zvaničnicima, između ostalog, i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Tkačevim, razgovarati o svim pitanjima. Ruska Federacija je za Srbiju jedan od dva najviša prioriteta u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Izvor: agrosmart

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*