Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu proslavio 80 godina postojanja

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, NS Seme, svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, obeležio je 80 godina postojanja i predanog rada. Osnovan je 1938. godine, odlukom Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije.

Osnovna delatnost Instituta je istraživanje i razvoj hibrida ratarskih i povrtarskih sorti, krmnih, industrijskih, začinskih i ostalog bilja. Stvoreno je preko hiljadu hibridnih sorti koje su prisutne u preko 30 država.

Razvojni tim Instituta čine doktori nauka i visokoobrazovani asistenti različitih profila koji zajedničkim snagama stvaraju budućnost. Najprepoznatljiviji brend Instituta je, svakako, NS Seme, koji je glavni izvozni proizvod Srbije.

Foto: Agrovesti

Jubileju je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, a specijalni gost je bila i premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je ovom prilikom da je Institut lider i simbol ne samo Novog Sada već i cele zemlje, i jedna od najvažnijih karika u agraru, koji je, kako je rekao naša velika šansa za budućnost.

Premijerka Brnabić je istakla da je Institut naučna institucija koja može da se pohvali dugom tradicijom i decenijskih suficitom, čime je on proglasen institucijom od nacionalnog značaja.

„Institut za ratarstvo i povrtarstvo pravi je primer dobre saradnje nauke, poslovnog sektora, privrede i u poslovanju na najbolji nacicn objedinjuju nauku, tehnologiju, proizvodnju, obrazovanje i usluge“, rekla je Brnabić.
„Novi Sad ima čime da se ponosi. Informacije i znanje danas su značajan resurs, možda i značajniji od rada i kapitala, jer doprinose unapređenju konkurentnosti proizvoda i položaju na tržištu. To znanje i informacije imaju u Institutu i jedan su od primera koji svi ostali treba da sledimo“, rekla je premijerka.

Foto: Agrovesti

„Moja misija i zadatak jeste da podržim domaće institute, privrednike, mlade talentovane ljude da u svojoj zemlji kreiraju. Nastavite da kreirate novu vrednost, a svoje inovacije plasirate ovde i u svetu. Želim vam još mnogo ovakvih jubileja, dobrih rezultat i da sačuvate poziciju regionalnog lidera u ovoj oblasti“, rekla je Brnabić.

Brnabićeva je navela i da je uspeh Instituta to što domaći poljoprivrednici u velikom broju odlučuju da na njivama koriste njegove proizvode, uprkos velikoj konkurenciji semena na tržištu, jer su prepoznali tradiciju i kvalitet.

Predsednik pokrajinske vlade, Igor Mirović, izjavio je da je Institut za ponos pre svega zbog uspeha koji je postigao tokom 80 godina rada kao i svih zaposlenih koji su svojim predanim radom doprineli razvoju ove institucije, za čiji je napredak i postojanje uticala i dirktna saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Agrovesti

U proteklih 80 godina Institut je od skromne istraživačke stanice izrastao u moćnog giganta evropske i svetske poljoprivredne nauke i svojim radom omogućio prehrambenu sigurnost građana, izjavila je direktorka Instituta Svetlana Balešević Tubić.

Video: Agro vesti

 

Izvor: Agro vesti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*