Donirani uređaji koji leče zemljište

Donirani uređaji uklanjaju arsenik, insekticide i pesticide iz zemljišta, jačaju imunitet gajenih biljaka i povećavajući njihovu produktivnost.

Predstavnik američke kompanije Freytech  Dejvid Roberts (David Roberts), poklonio je Agenciji za zaštitu životne sredine i jednom od naših vodećih instituta u ovoj oblasti dva uređaja za dekontaminaciju zemljišta, koji predstavljaju novu tehnologiju u zaštiti životne sredine.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je tim povodom istakao da je ova donacija rezultat dobre saradnje sa američkim kompanijama koje su bile u sastavu delegacije Merilend iz SAD koja je bila u višednevnoj poseti Srbiji. „Ova poseta je veoma važna jer predstavlja početak jedne uspešne saradnje sa državom Merilend, koja će rezultirati bržem i boljem rešavanju pitanja koje ima naša zemlja u ovoj oblasti“, rekao je ministar.
Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, je istakao da su Srbiji potrebne nove tehnologije.

„Ovaj uređaj je revolucionarni u oblasti zaštite životne sredine. On doprinosi dekontaminaciji zemljišta na jedan jednostavan, efikasan i ekonomičan način. „Mi ćemo u narednim mesecima uraditi testiranje ovog uređaja, ispitaćemo ga na određenom dekontaminiranom poljoprivrednom zemljištu i verujemo da ćemo dobiti odlične rezultate“, rekao  je Filip Radović.

Donirani uređaji služe uklanjaju arsenik, insekticide i pesticide, jačajući imunitet biljaka i povećavajući njihovu produktivnost.

Poseta privredno-političke delegacije Merilenda iz Amerike, nije značajna samo za oblast zaštite prirode već za celu našu zemlju, dokaz tome su razgovori koje je delegacija obavila sa najvišim zvaničnicima Republike Srbije.
Privredno-politička delegacija savezne države Merilend iz SAD, posetila je Srbiju u periodu od 15. do 20.oktobra 2017.godine. Pored ministra Gorana Trivana, domaćini delegaciji bili su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministar privrede Goran Knežević.

Izvor: Agrosmart.rs

Foto: Agrosmart.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*