Belgija želi srpsko zanatsko pivo

Na prvom srpskom vikendu kraft piva u Briselu uspešno nastupilo sedam srpskih proizvođača.

„Prvi srpski vikend kraft piva“ održan je tokom vikenda u Briselu, prestonici Belgije i Evropske unije, i svetskom centru tradicionalne pivarske proizvodnje. Iako u epicentru jake konkurencije, vikend srpskog zanatskog piva izazvao je veliko interesovanje, prenosi sajt PKS-

Belgijskoj publici koja ima istančan ukus za ovu vrstu pivskih proizvoda, predstavljeno je sedam srpskih kraft pivara koje u domaćoj javnosti nose epitet najboljih u ovoj oblasti: Kabinet Brewery, Dogma Brewery, KAŠ pivo, Pivara Tron, Crow Brewery, RazBeerbriga i NikolaCar Brewery.

Predstavljena prvi put u Belgiji, srpska „kraft“ piva su odmah privukla pažnju – za dva dana prodato je čak preko 1000 flaša piva koje su dopremljene u Brisel. Jasno izrečene pohvale srpskim pivima bile su jasan pokazatelj da taj proizvod sa etiketom iz Srbije može da pronađe svoje mesto na belgijskom ali i širem evropskom tržištu.

Predstavnik PKS u Briselu, Zdravko Ilić, kaže da komora snažno podržava i stimuliše ovakve inicijative:

„PKS je ovaj događaj kao i sve slične podržala na način na koji najbolje može da pomogne: najpre da obezbedi vidljivost, i događaju i proizvodima, odnosno, proizvođačima koji ovde nastupaju, ali i da poveže ove mlade preduzetnike sa potencijalnim poslovnim partnerima, kao i da im omogućimo povezivanje sa ovdašnjim institucijama koje su bitne da bi taj posao mogao da funkcioniše“.

Iako je tek poslednjih godina dobilo na popularnosti u Srbiji, zanatsko pivo je više od trenda jer ga karakterišu visok kvalitet, kreativnost i inovativnost koji proizilaze iz entuzijazma proizvođača. Takav pristup proizvodnji kao i promocija poput briselske su važan faktor u prodoru na još uvek nezasićeno evropsko tržište.

Mina Obradović, organizatorka „prvog srpskog vikenda kraft piva“ kaže da se ubrzano ostvaruje međusobna povezanost srpskih i belgijskih partnera: „Povezani smo sada sa pivarama u Srbiji, a povezujemo se evo i sa pivarama i distributerima u Belgiji, pa se nadamo se da će ovaj događaj otvoriti vrata da krenemo u ozbiljniji uvoz ili izvoz“.

„Za nas je velika čast da upoznamo belgijsku scenu sa nečim što se u Srbiji radi. Sa nekim novim ukusima, novim bojama i šarama. Ono što je bilo prijatno iznenađenje za sve nas je velika gužva koja je vladala sinoć, imamo čak i komentare vlasnika paba da je bilo nezapamćeno veče“, kaže Boško Kustudić, predstavnik pivare „RazBeerBriga“.

Vlasnik paba „Dynamo“, jednog od prvih mesta u Briselu koje se bavi promocijom evropske kulture kraft piva, Gregoar Rifo kaže da je iznenađen odzivom i reakcijama na pivo pristiglo iz Srbije, kao i da će u budućnosti u njegovom pabu sigurno biti organizovana nova promocija tih proizvoda.

„Puno ljudi nas je pitalo kada ćemo ponovo organizovati nešto slično. Zadovoljan sam i pozitivno iznenađen. Neke od pivara došle su ovde sa veoma dobrim proizvodima koji će sigurno pronaći svoje mesto. Definitivno postoji potencijal za organizaciju još ovakvih događaja u Belgiji“, kaže briselski promoter srpskih piva.

Izvor: agrosmart.rs

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*