Za poljoprivredu u Vojvodini 8 milijardi dinara

Značajna ulaganja u poljoprivredu kroz zajedničko delovanje sa lokalnim samoupravama

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, uručio je danas ugovore u vrednosti od oko 290 miliona dinara predstavnicima lokalnih samouprava u Vojvodini koje su dobile bespovratna sredstva za izgradnju i rekonstrukciju vodnih objekata i kanalizacione mreže.

Predsednik Mirović je ovom prilikom ukazao na značaj ulaganja u poljoprivredu kroz zajedničko delovanje sa lokalnim samoupravama, kao i u sisteme i podsisteme koji su u funkciji poljoprivrede, a tiču se, naročito, upravljanja vodama.

On je najavio da će budzet za poljoprivredu u Vojvodini za 2017. godinu biti 8 milijardi dinara, što je značajno veće ulaganje nego ranijih godina.

„To pokazuje da smo sposobni da istovremeno obezbedimo više sredstva za poljoprivredu u celoj Vojvodini, da kroz analizu svih rashodnih stavki budzeta uštedimo dovoljno sredstava i da ih usmerimo za one namene koje se tiču razvojnih elemenata naše Pokrajine, jer smo ekonomski razvoj definisali kao naš glavni prioritet“, rekao je predsednik Mirović.

Mirović je istakao da su u budzetu za 2017, za integralno upravljanje vodama predviđene 4,5 milijarde dinara, što je 11 odsto više nego u ovogodišnjem budzetu. Za šumarstvo i lovstvo predviđen je 271,6 milion dinara, to jest 14 odsto više nego ove godine. Čak dvostruko više sredstva u odnosu na osnovni budzet u 2016, namenjeno je za podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju, te je za tu namenu opredeljeno 632 miliona dinara. Dodao je i da je za uređenje, korišćenje i upravljanje poljoprivrednim zemljištem predviđeno 2,48 milijardi dinara.

Predsednik Pokrajinske vlade je kazao da će više ulaganja biti i u svim drugim elementima vođenja razvojne politike u drugim pokrajinskim sekretarijatima.

„Na nama je da pravilnom upotrebom sredstva i saradnjom sa lokalnim samoupravama, opravdamo zajedničku politiku i plan da sa više sredstva uradimo više za Vojvodinu“, rekao je Mirović.

Sekretar Radojević je rekao da je interesovanje lokalnih samouprava za sredstva za izgradnju i rekonstrukciju vodnih objekata i kanalizacione mreže, bilo veliko, o čemu govori podatak da j na konkurs pristiglo 75 prijava u vrednosti od milijardu dinara.

Na konkursu je odobreno 13 prijava, u vrednosti 148 miliona dinara za vodne objekte u javnoj svojini, dok je za kanalizacione mreže sredstva u ukupnom iznosu od 141 milion dinara dobilo 14 lokalnih samouprava.

Radojević je istakao će pored sredstva za rekonstrukciju vodnih objekata i kanalizacione mreže, lokalne samouprave u 2017. godini moći da konkurišu i za sredstva za radove na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, za pokretanje novih i za realizaciju započetih postupaka komasacije, te za uređenje atarskih puteva i otresišta, pošumljavanje, uklanjanje divljih deponija sa državnog zemljišta i opremanje poljočuvarskih službi.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*