Za ekologiju 2023. godine 18,2 milijarde dinara

Zelena tranzicija i ulaganje u podizanje ekoloških standarda u našoj zemlji su među ključnim prioritetima Vlade Republike Srbije, a strateški cilj članstvo u Evropskoj uniji i primena Zelene agende za Zapadni Balkan – poručila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović na otvaranju regionalne „Luk ap“ konferencije, koja je na Kopaoniku okupila veliki broj stručnjaka iz oblasti energetike i zaštite životne sredine. Naša posvećenost Zelenoj agendi za Zapadni Balkan biće iskazana i preko najvažnijeg strateškog dokumenta iz ove oblasti,  Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda za Srbiju, čije usvajanje očekujemo krajem sledeće godine – istakla je Vujović.

Vujović je istakla da je Zelena agenda šansa za razvoj, modernizaciju tehnologija i uspostavljanje novih i boljih mogućnosti na većem tržištu u korist životne sredine, dodajući da je Ministarstvo na čijem je čelu identifikovalo aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi se Deklaracija iz Sofije uspešno sprovela u praksi.

Prema njenim rečima, u Srbiji će biti potrebno oko 12,7 milijardi evra za usklađivanje sa glavnim direktivama i propisima EU samo u okviru Poglavlja 27, dok troškovi primene Zelene agende za Zapadni Balkan još uvek nisu procenjeni, s obzirom da ona prevazilazi i Poglavlje 27 i Klaster 4.

– Najveći deo ukupnog iznosa, oko 12,4 milijarde evra, odnose se na investiciona ulaganja u razvoj infrastrukture za upravljanje otpadom i otpadnim vodama i vodu za piće, na čemu mi već uveliko radimo. Nesumnjivo, već pravimo značajan napredak u upravljanju otpadom, kako u pogledu planiranja, tako i u pogledu razvoja zelene infrastrukture, gde su uočljiva značajna poboljšanja. Odlaganje otpada na sanitarnim deponijama poraslo je sa 24% u 2020. godini, na 34% u 2021. godini. Ulažemo i napore da povećamo stopu odvajanja otpada na izvoru nastanka i procenat reciklaže. Probleme koje imamo sa nesanitarnim deponijama rešavamo uspostavljanjem regionalnih centara sa pratećom infrastrukturom i dobrom pokrivenošću sistema sakupljanja otpada, jer upravo to je preduslov za zatvaranje neuslovnih deponija. Za to su nam značajna i dva dokumenta javne politike koja smo usvojili ove godine – Program upravljanja otpadom za period do 2031. godine i Program razvoja cirkularne ekonomije u Republici Srbiji od 2022. do 2024. godine. Takođe, važno pitanje na kojem posvećeno radimo jeste i rešavanje problema tzv. istorijskog otpada, s ciljem da ga u našoj zemlji očistimo do nultog stanja  – rekla je Vujović.

Govoreći o sektoru otpadnih voda, Vujović je navela da su u više od 100 lokalnih samouprava trenutno u toku različite aktivnosti, od faze planiranja do izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i prateće kanalizacione mreže.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*