„Vivo Irig“

Prvi sajam vinogradarstva i voćarstva pod nazivom „Vivo Irig“, održan je u Irigu, 4. decembra 2018. godine. Kako su najavili iz opštine Irig ovo je tek prvi deo ovog sajma, koji će umnogome obogatiti i sajamsku ponudu u Srbiji i Vojvodini.

Odlukom lokanle uprave, ova manifestacija će se sastojati iz dva dela, a prvi deo je put do znanja iz ove oblasti koja se održala u hotelu „Termal“ u Vrdniku. Manifestaciju je svečano otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr. Vuk Radojević.

Foto: Agro vesti

Drugi deo ovog sajma je zakazan za 17. mart 2019. godine. Vivo Irig je zamišljen kao privredna i edukativna manifestacija koja će se održavati jednom godišnje i namenjena je svima koji su zainteresovani da se bave voćarstvom, ali i za one koji to već jesu.

Goste manifestacije su pozdravili i Stevan Kazimirović, predsednik opštine Irig i Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj Iriga.

Foto: Agro vesti

Sajam je započeo u 9 časova promocijom kompanija, fondova i banaka, a nakon svečanog otvaranja govorilo se prvo o zaštiti jabuka. Za vinogradare predavanje je počelo u 11 časova a tema je bila kako unaprediti i razvijati proizvodnju organskog grožđa da bi se sproveli standardi EU.

S toga su na skupu govorili stručnjaci koji su savetovali šta treba da se proizvodi i kako da se proizvodi, za koga i koliko.

Osim edukativno – informativnih predavanja, manifestaciji su prisustvovali i predstavnici fondova i banaka jer su organizatoari stavili naglasak na svaki oblik poslovnog povezivanja kao i put do većeg profita u ovoj delatnosti.

U izložbenom delu manifestacije posetioci su mogli da vide ponudu svih vinarija sa teritorije opštine Irig, vina za slave, rakiju i druge proizvode. Učenici poljoprivredne škole iz Iriga ponudili su nokle sa šljivama i gibanicu sa grožđem.

Foto: Agro vesti

Voćare je najviše interesovao plasman jabuka za koje još uvek nemaju tržište. Naš poznati ekspert za voćarstvo, prof. dr. Zoran Keserović izjavio je za medije da je rod jabuka bio 430.000 do 450.000 tona i da se skoro 80 procenata roda nalazi u hladnjačama i čeka kupce.

Sajam vinogradarstva i voćarstva je tek prvi u nizu a rađanje ovakve ideje podržale su agencije i kancelarije za poljoprivredu iz opština Inđija, Ruma, Sremska Mitrovica, Pećinci i Šid.

Video: Agro vesti

Izvor: Agro vesti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*