TRUD I RAD SE ISPLATE: Ministar i pokrajinski sekretar za poljoprivredu i gradonačelnik Vučević posetili Futog i Kać

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, posetili su danas poljoprivredna gazdinstva u Кaću i Futogu.

Domaćin Branko Lakić u Кaću se bavi voćarstvom, uzgojem jabuka na površini od blizu 4 jutra zemlje. On se zahvalio Ministarstvu na podršci za nabavku protivgradne mreže, kao i Pokrajinskom sekretarijatu na subvenciji za kupovinu novog traktora.

Porodica Pejić u Futogu bavi se ratarstvom i povrtarstvom, uzgajaju kupus, šaragrepu, krompir, kukuruz, pšenicu i soju na 120 jutara tzemlje. Oni do sada nisu konkurisali za subvencije države, ali bi im bila potrebna podrška oko hladnjače i hale, jer im je namera da prošire delatnost.

– Grad je operativno zadužen da se bavi zakupom poljoprivrednog zemljišta kako diktira Ministarstvo i to je veoma bitna tema za poljoprivredu. Uskoro ćemo prezentovati jedan lep projekat za pčelare u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom koji će biti povezan i sa zaštitom životne sredine. Namera nam je da se podignu pašnjaci za pčele, a time bi doprineli i zelenom fondu na obodima grada, pa tako i uticali na kvalitet vazduha. Verujem u politiku kada ministri nisu u kabinetima nego se na terenu sastaju sa građanima, jer su sve teme o kojima se mora razgovarati osetljive i mora se dobro balansirati – istakao je gradonačelnik Vučević.

– Pejići samo rade i ništa ne pitaju, pa sam ih upoznao sa mogućnostima koje nudi država. Biće mi zadovoljstvo da realizujemo njihove inicijative, posebno u sektoru povrtarstva. Ovo će biti najizdašnija godina od 2012. po količini robe koju ćemo imati u voćarstvu, a cene su sasvim pristojne, i mislim da ovog puta nećemo imati problema. Кrenuli su prvi otkupi malina, cene su visoke, ali sam radostan što će proizvođači moći dobro da prihoduju – naglasio je ministar Nedimović.

Prema rečima sekretara Božića, kod Pokrajine je u fokusu mali poljoprivrednik. On je naglasio da su rezultati Кonkursa za navodnjavanje objavljeni, te da će biti dodeljeno 707 ugovora vrednih ukupno 370 miliona dinara.

– Na Кonkursu za mlade dodelili smo 200 miliona dinara za 171 poljoprivredno gazdinstvo koje započinje svoju delatnost – istakao je Božić i dodao da će podrška poljoprivredi u raznim oblastima biti nastavljena.

Izvor: Agro vesti

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koji je podržao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*