Treći Pčelarski sajam Dunavskog regiona

Već treću godinu za redom na Novosadskom sajmu održan je Pčelarski sajam. Treći Pčelarski sajam Dunavskog regiona, u organizaciji Novosadskog sajma i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), u subotu 7. decembra je svečano je otvoren u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma.

Foto: Agro Vesti

Na prodajnoj izložbi, u Kongresnom centru Novosadskog sajma, predstavili su se proizvođači pčelarskog repromaterijala, pribora i opreme, kao i proizvođači meda, preparata na bazi meda i kozmetičkih sredstava. Pčelarski sajam bio je prilika i za edukaciju pčelara u Srbiji. 

Foto: Agro Vesti
Foto: Agro Vesti

Otvorio ga je pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević, između ostalog, istakavši problem trovanja pčela. O istoj temi je govorio i predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), Rodoljub Živadinović. – Oprašivanjem nam pčele daju život. Prema istraživanjima UN, objavljenim 2005. godine, devedeset procenata divljih oprašivača je pobijeno insekticidima. Ostale su samo pčele, zato pčele danas imaju posebnu važnost. Jedine su tu od onih koji oprašuju bilje, a i one bi nestale da nema pčelara da ih čuvaju. Sve dok pčelari imaju interesa da ih gaje biće i čovečanstva, istakao je Živadinović.

Foto: Agro Vesti

U stručnom segmentu Pčelarskog sajma Dunavskog regiona, takođe održanog u Kongresnom centru, održana su predavanja šefa Laboratorije za pčelarstvo Instituta za eksperimentalna istraživanja u oblasti sprečavanja bolesti životinja za regije Lacio i Toskana, dr Đovanija Formata o „Načinima suzbijanja varoe u Italiji“ i o „Trenutnom stanju i prognozi daljeg širenja male košničke bube iz Italije na Evropu“.

Foto: Agro Vesti
Foto: Agro Vesti

U fokusu istraživanja dr Formata su bolesti pčela, njihova dijagnoza i lečenje. Inače, on je autor je brojnih naučnih radova i učesnik mnogih nacionalnih i međunarodnih projekata, uglavnom u oblasti zdravlja pčela. Vođa je EU projekta „Novi pokazatelji i prakse koje unapređuju zdravlje pčela u eri male košničke bube u Evropi“. Taj projekat se bavi dobrom pčelarskom praksom na pčelinjaku, s akcentom na uočavanje potencijalne bolesti pčela, pre nego one postanu očigledne.

Treći Pčelarski sajam Dunavskog regiona posetio je veliki broj ljudi, a ulaz na sajam bio je besplatan.

Izvor: Agrovesti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*