Tradicionalni 17. „SPIT“ u Kaću

Tradicionalna poljoprivredna manifestacija, SPIT, održana je i ove godine po 17. put u Kaću, u organizaciji Kluba paora 100P plus. Dan rezervisan za ovu agrarnu smotru bio je subota, 23. jul.  SPIT  je smotra poljoprivrede, industrije i trgovine na jednom mestu i kao takva predstavlja jedan mini sajam poljoprivrednih mašina i mehanizacije, a ove godine održala se na imanju Vojislava Maleševa iz Kaća.

Klub paora 100P plus, svake godine nakon žetve, ovom manifestacijom okupi preko hiljadu poljoprivrednika i gazdinstava iz Vojvodine. Tom prilikom posetioci  su na licu mesta mogli da vide savremene poljoprivedne mašine, poljoprivrednu mehanizaciju, ali i njihovu upotrebu u radu na njivi i da dobiju korisne savete i instrukcije o njihovom korišćenju i prednostima.  Pored mašina i mehanizacije predstavljeni su i rezervni delovi, razna semena i mineralna đubriva kao i pesticidi, ulja i maziva.

 

Izvor: Agro vesti

Ovakva agrarna smotra je najznačajniji skup nakon Poljoprivrednog sajma i predstavlja priliku da se na istom mestu, pored poljoprivrednika, okupe i proizvođači i distributeri poljoprivredne mehanizacije i mašina kao i predstavnici agrobiznisa i finansijskog sektora za podršku poljoprivredi.

Ove godine akcenat je stavljen na priključne mašine i žitne kombajne koji su prezentovani u konkretnom radu na njivi. Svoje zadovoljstvo manifestacijom nije krio ni Đorđe Mišković, direktor preduzeća Masferg Agro mehanizacija. Mišković je izjavio da su kao preduzeće već tradicionalni izlagači na SPIT-u, a ovom prilikom su predstavili svoje najnovije proizvode, teleskopske manipulatore JSB, mašine za manipulaciju teretom,  sa naglaskom da bi svaka farma trebala da ih poseduje.

Pored ovih mašina, Masferg Agro je izložio i multifunkcionalni kultivator i sejalice za direktnu setvu kompanije Vederštat, program plugova kompanije Kun, kao i korištene i nove traktore Masejferguson.

SPIT nije propustila ni kompanija Kite d.o.o koja svoju mehanizaciju izlaže od početka održavanja ovog sajma. Menadžer prodaje, Goran Demko Rihter, je rekao da kompanija Kite tradicionalno izlaže svoj brend John Deere i da se vrlo rado odazivaju pozivu za ovaj mini sajam. Naglasio je i da se veliki broj poljoprivrednika interesuje za novi krug IPARD programa kao podsticaja za kupovinu traktora i da se u njihovoj kompaniji mašine isporučuju u kontinuitetu.

Izvor: Agro vesti

O IPARD 3 programu više informacija posetiocima je izneo državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Željko Radošević. On je izjavio da je Evropska komisija usvojila IPARD 3 program i da će poljoprivrednici moći da se jave na prve pozive već početkom 2023. godine, za čega je ovaj put obezbeđeno i više novca. Poljoprivrednici će moći da se pripremaju za Meru 1 – investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, Meru 3 – investicije u preradu i marketing,  Meru 5 i 6 – lider pristup, podrška lokalnoj infrastrukturi, Meru 7 – diverzifikacija ruralne ekonomije i Meru 9 – tehničku podršku.  Evropska unija će za ovu namenu obezbediti 288 miliona evra, a Srbija 89 miliona evra.

Danilo Golubović, državni sekretar u Ministartvu poljoprivrede, koji je svečano otvorio ovogodišnji SPIT, zahvalio se Vladi Republike Srbije na izuzetnom razumevanju neophodnosti dodatnog zapošljavanja u Upravi za agrarna plaćanja i Sektoru za ruralni razvoj, jer je upravo to i bio uslov da se realizuje apliciranje za fondove IPARD-a. Time je učinjen veliki korak napred jer će naši poljoprivrednici moći da povećaju svoju konkurentnost kako na tržištu Evropske unije tako i na tržištima trećih zemalja.

Izvor: Agro vesti

Program 17. SPIT-a upriličen je i interesantnim nagradnim takmičenjima poput bacanja akumulatora sa ramena, takmičenje u brzini prenošenja vreća đubriva i tombola, a učesnici su poneli kući razne vredne nagrade.

 

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koji je podržao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor: Agro vesti

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*