Srpski ratari uz subvencije oru rumunske njive

Naši ratari u Rumuniji obrađuju oko 5.000 hektara i za to dobijaju subvencije. Zemlju zakupljuju za 100 evra po hektaru, što je četiri puta jeftinije nego ovde.

Već nekoliko godina srpski ratari iz srednjeg Banata prelaze u Rumuniju i tamo obrađuju zemlju. Posao im se isplati jer Rumunija daje povoljne uslove za obradu poljoprivrednih površina, a vlasnici nude dovoljno zemlje u zakup koji je mnogo jeftiniji nego kod nas.

“Naši građani tamo osnivaju i agrarne firme koje se bave obradom zemlje i zasad taj posao ide odlično. Tamo odvozimo samo našu mehanizaciju. Naši susedi nude odlične subvencije za proizvedenu robu i uredno ih isplaćuju”, kaže za Politiku Pera Milankov, predsednik opštine Nova Crnja.

„Rumunija se može porediti sa bivšom Jugoslavijom. To je oko 10 miliona hektara kvalitetne zemlje. Ta zemlja bolja je od one u Banatu, približna kvalitetu zemlje kod Bečeja, gde je daleko skuplja, od 8.000 evra, pa naviše, sve do 12.000 i 15.000 evra“, rekao je nedavno poljoprivredni stručnjak Branislav Gulan.

 

b92

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*