Ministarstvo poljoprivrede objavilo pravilnike, IPARD sve bliži

Pravilnici bliže definišu uslove za konkurisanje za bespovratnu pomoć EU – ko može da konkuriše, pod kojim uslovima, koliku podršku dobija… 

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je juče pravilnike koji se odnose na sprovođenje mera iz IPARD programa vrednog 175 miliona evra, namenjenog unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji. Reč je o pravilnicima koji bliže propisuju podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, podsticaje za preradu poljoprivrednih proizvoda, a objavljen je i pravilnik o “lider pristupu”, kojim se definišu podsticaji za pripremu lokalnih strategija ruralnog razvoja.

Pomenuti pravilnici prate “IPARD program Republike Srbije 2014-2020”, čija bi realizacija, po najavama nadležnih, uskoro trebalo da počne. Kako je za “Agrosmart” izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, očekuje se da, nakon revizije Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, čiji bi predstavnici trebalo da dođu u Beogradu 26. novembra ove godine, prvi konkursi budu raspisani krajem ove ili početkom iduće godine.

Pravilnici o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, preradi i marketing, kao i “lider pristupu”, objavljeni su u “Službenom glasniku”, tj. stupili su na snagu.

Recimo, pravilnikom o investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava propisuje se ko ostvaruje pravo na IPARD podsticaje, iznos podsticaja, kao i uslovi, način i postupak sprovođenja IPARD programa za ovu meru.

Kako je navedeno, pravo na bespovratnu pomoć iz ovog programa Evropske unije, po tom pravilniku, ostvaruju  fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici,  privredna društva i zemljoradničke zadruge.

Oni mogu da konkurišu za izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje silosa, skladišta, drugih objekata na gazdinstvima, plastenika, staklenika, nabavku traktora snage motora do 100 kW, kao i za pomoć u investicijama u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na gazdinstvu…

Korisnik može da ostvari ukupan iznos IPARD podsticaja u skladu sa ovim pravilnikom od 1.500.000 evra u periodu sprovođenja IPARD programa, a povraćaj koji iz evropske kase dobija je 60 odsto od vrednosti investicije, odnosno 65 odsto ako je reč o mladima ili 70 odsto ako se ulaže u područjima sa otežanim uslovima rada.

Pravilnikom koji se odnosi na preradu poljoprivrednih proizvoda, odnosno preduzeća koja se time bave, definiše se ukupan iznos podsticaja od 2.000.000 evra po korisniku u toku celog programskog perioda.

Izvor: agrosmart

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*