Malinari: najmanje 230 dinara

Malinari spremni za razgovore o problemina otkupa i plasmana

Мalinari su na sastanku održanom u Ivanjici odlučili da akontna cena maline ovogodišnjeg roda ne sme biti niža od 230 dinara. Kako javlja Blic, organizator je bila Asocijacije poljoprivrednih proizvođača „Malinari Srbije“, a prisustvovali su predstavnici 37 udruženja iz cele države.

Predsednik Asocijacije „Malinari Srbije“ Dobrivoje Radović, istakao je da je prosečna izvozna cena kilograma sveže maline uvek odgovarala ceni griza. Kako je on objasnio, pošto je trenutna izvozna cena griza 1,85 evra, stoga ni akontna cena maline ne sme biti niža od toga. Odnosno kada se pretvori u našu valutu – oko 230 dinara.

Malinari spremni za razgovore o problemina otkupa i plasmana

Proizvođači maline su na skupu u Ivanjici zaključili da je na nivou cele Srbije, u narednih mesec dana, neophodno organizovati sastanke između poljoprivrednih proizvođača i hladnjačara – izvoznika, čiji će medijatori biti predstavnici lokolnih samouprava. Kako je Radović naglasio, malinari su spremni da na tim sastancima otvoreno razgovaraju o problemima otkupa i plasmana maline i kupine u Srbiji.

Neophodno pronalaženje zajedničkog interesa

Radović je dodao da očekuje da se takođe i predstаvnici resornih ministarstva aktivno uključe u rešavanje tih problema. Ukoliko se kroz dijalog ne pronađe rešenje od zajedničkog interesa za sve, zbog sve teže situacije kada je reč o proizvodnji, zbog neizvesne cene, vremenskih uslova, kao i zastarele mehanizacije, kako je najavio, malinari će biti prinuđeni da preduzmu radikalnije mere.

U 2017. prognozirano 30% manje roda

Predsednik Skupštine opštine Arilje Dragiša Terzić na ovom sastanku je izjavio da je priča o padu cene maline zbog hiperprodukcije lažna, napomenuvši da će ove godine u celoj Sribiji biti proizvedeno oko 30% manje malina. Prema Terzićevim rečima, problem nije u količini naše maline, već u nekontrolisanom uvozu koji je prošle godine (2016) iznosio gotovo 20 hiljada tona, a veliki problemi su nastali i zbog toga što su hladnjačari mešali sorte vilamet i polku.

Proglasiti malinu i kupinu strateškim proizvodima

Proizvođači su na ovom sastanku zatražili od Ministarstva poljoprivrede da se malina i kupina proglase strateškim proizvodom Srbije, dok je, kada je reč o kupini, stav proizvođača da zavisno od kvaliteta i sorte, cena mora da bude 1 € / kg.

 

Izvor: Agroklub

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*