Malinari licitiraju ovogodišnju otkupnu cenu, raspisani brojni oglasi za berače malina.

Akontna cena maline ove godine mogla bi da dostigne i 850 dinara za kilogram. Predviđanja su da će se otkup kretati između 600 i više od 800 dinara, ali je izvesno i da će prinosi biti manji nego prošle godine. Stručnjaci kažu da na to utiču, između ostalog, lošija primena agrotehničkih mera, stare i neadekvatne sadnice i prošlogodišnja suša

Tokom branja 2021. godine desila se velika suša i slabo je bilo izrastanja novih izdanaka, objašnjava Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije. Kod maline se svake godine sprema sadni materijal za sledeću.

– Kod nas se skoro 80 odsto malinjaka ne navodnjava – govori Radović. – Ko ima te sisteme dobro je prošao, ali je tokom decembra bilo dosta mokrog snega, pa su uništene mlade sadnice. Uz ovu sušu, imamo veliki dug i nedostatak na našem i inostranom tržištu. Oko 20.000 do 40.000 tona nedostaje Evropi i svetu, što nije mogla prethodnih godina da povuče. Prosečan rod nekad je bio 86.000 tona maline, poslednje tri-četiri godine, oko 35.000 do 45.000 tona.

Na cenu će takođe uticati primena hemije i repromaterijal.

BROJNI OGLASI – TRAŽE BERAČE MALINA

Oglasi po društvenim mrežama već su puni onih u kojima se traže berači malina. Iako će do berbe proći još najmanje šest meseci, do radnika je teško doći.

 

Izvor: Novosti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*