Mala Remeta: Prvi kontigent jabuka krenuo za Indiju

Četiri šlepera/kontejnera prve isporuke domaćih jabuka krenula su jutros za Indiju sa plantaže Atos Fructum, u Maloj Remeti.

U prvoj isporuci za Indiju je izvezeno 80 tona jabuka, vrednosti 90.000 evra.

„Od druga Tita nismo izvozili jabuku u Indiju, a čak ni tada, proverio sam. Ovo je veliki podsticaj razvoju sektora jabuke u Srbiji, a sledeći korak je tržište Кine, sa kojima smo već dogovorili saradnju, čekamo da dobijemo sertidikat“, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je zajedno sa ambasadorom Indije Subratom Batačardžijem prisustvovao događaju.

Ambasador Indije je rekao da je ovo veliki dan za tu zemlju, navodeći da Indija uvozi raznu proizvodnu robu širom sveta, ukupne vrednosti od oko pola biliona dolara godišnje, dok je uvoz oko 200 miliona dolara.

„Uveren sam da Srbija ima i drugo kvalitetno voće koji može izvoziti u našu zemlju“, rekao je ambasador, ocenujući saradnju dve zemlje kao izuzetno uspešnu.

Nedimović je najavio da će biti izvezeno ukupno oko 200.000 tona jabuke, najveći deo u Rusiju, veliki deo u Veliku Britaniju, te da Srbija izvozi u 40 zemalja sveta.

Vlasnik Atos Fructuma Mitar Deurić je rekao da očekuju da prvi kontigent jabuka, koji je jutros krenuo na Indiji, za 25 do 30 dana stigne u luku u toj zemlji.

Izvor: Dnevnik.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*