Lovci nisu ubice, već čuvari prirode

SA KONFERENCIJE ZA MEDIJE U LOVAČKOM SAVEZU VOJVODINE

 

Lovci nisu ubice, već čuvari prirode i divljači

 

Lovci nisu nikakve ubice i istrebljivači divljači, kako su često neistinito i neargumentovano predstavljeni u medijima, već naprotiv, čuvari prirode i uzgajivači divlje faune – konstantovano je juče na konferenciji za medije u Lovačkom savezu Vojvodine. Naime, zbog učestalih , zlonamernih i često tendencioznih napada na lovce, kako je navedeno u LSV-u, predsednik vojvođanskih lovaca dr Aleksandar Milovančev je juče, uz asisteniciju potpredsednika LSV prof. dr Miloša Beukovića, prezentovao novinarima šta je i kako funkcioniše Lovački savez Vojvodine, najbrojnije udruženje građana u Vojvodini, te kakvi su mu zadaci i dostignuća

– Lovci stalno brinu o lovištima i divljači u njima, daleko više nego što na tu divljač pucaju i odstreljuju je – rekao je dr Milovančev. Ove brojke, siguran sam, govore dovoljno: tokom lovne sezone 2015-2016. u lovištima pod našim nadzorom i brigom, izneto je 1.524 tone hrane: 1.190 tona kukuruza, 257,5 tona kabaste hrane, 19,8 gomoljaste, 57,4 tona koncentrovanih hraniva i 64,2 tone animalne soli. Takođe, u lovišta je uneto i oko 150.000 fazanske divljači različitog uzrasta – podsetio je predsednik LSV.

Dr Milovančev je apostrofirao i najveće probleme koji utiču na sve izraženije smanjenje divljači u lovištima. To  je nekontrolisano tretiranje njiva različitim hemikalijama koji truju divljač, krivolov, ali najviše od svega uzurpacija površina  i neovlašćeno oranje strnjišta, kanala i remiza, takozvanih „gustiša“ u kojima divljač nalazi zaklon, mir i hranu. Bez remiza, ona je izložena predatorima i krovolovcima i šanse za opstanak joj nisu povoljne. Tu je, takođe, i sve učestalija nelegalna seča šuma i drveća bez obzira gde se nalazi, a počinioci ovih (ne) dela vrlo, vrlo retko odgovaraju zbog kršenja zakona.

Istini za volju, ko god je poslednjih godina zašao u bilo koji vojvođanski atar, video je razorane poljske puteve, kanale koji služe da se u njih sliva višak vode sa parcela, te na desetine hiljada primera kako nesavesni paori oru površine koje nisu njihove, zaoravajući tršćake oko kanala, remize … S tim u vezi, dr Milovančev je najavio intenzivnu saradnju sa pokrajinskim Sekreterijatom za poljoprivredu, kako bi se ovim pojavama stalo na put.

D. Knežić  (Dnevnik)

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*