Krompir je poskupeo, zašto ?

Povećana tražnja za našim krompirom u okruženju, ali i izmrzavanje i otežan transport iz brdsko-planinskih krajeva za vreme velikih mrazeva i zavejanih puteva, podigli su cenu krompiru

Poslednjih dana došlo je do porasta cene krompira na tržištu. Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Zoran Broćić podseća da smo liberalizovali tržište voća i povrća. Praktično više nema carinskih barijera, to jest zaštitnih mera, i cena na tržištu se formira slobodno.

Slobodno tržište i klimatske promene

Kada je u EU hiperprodukcija proizvodnje krompira on se plaća 4 – 5 evrocenti. Mi tada budemo zatrpani krompirom iz uvoza, vizuelno atraktivnim, što prvo privlači kupca. Posebna priča su klimatske promene. Od suše preko preobilnih padavina do pojave krompirovog moljca. Ta štetočina desetkovala je useve u leskovačkom kraju a ostavila je značajne posledice u tradicionalnim proizvođačkim regionima u zapadnoj Srbiji, pa i u centralnoj Srbiji i Vojvodini.

I 2016. godina teška za proizvodnju krompira

Naš sagovornik kaže da su i lane proizvođači krompira imali puno izazova. Prvo hladno i vlažno proleće, što se reflektovalno na kašnjenje sadnje. Nakon toga stradali su usevi od bolesti. Leto je bilo sušno a jesen, opet, izuzetno vlažna. Naročito je kišan bio oktobar, što se odrazilo na kasnije vađenje krompira, njegov kvalitet i ponudu na tržištu.

Autor: Đorđe Simović

Izvor: Agroklub

foto: cajeviza.com

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*