Izvoz srpske pšenice u Egipat

Извоз првих количина пшенице из Србије у Египат, земљу која највећи глобални увозник пшенице, требало би да почне у децембру ове године или јануару 2019, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Министар каже да ћемо први пут после 30 година моћи да извеземо пшеницу у Египат, те да је Србија као држава добила за то сертификат.

„Све оно што се о томе пуно причало последњих 20 или 30 година, сада постаје реалност“, рекао је Недимовић на конференцији за новинаре са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Недимовић је навео да се очекује да у последњој недељи новембра и почетком децембра увозник обави контролу складишних капацитета.

Србија, рекао је министар, има два милиона тона пшенице за извоз с озбиром да су ове године били одлични приноси и додао да Египат тражи добар квалитет зрна.

„Кад сте највећи купац, тражите најбољу робу“, каже Недимовић.

Колико је извоз пешенице у Египат велика ствар, навео је, говори и то што је председник Русије својевремено морао да иде у Египат на потписивање таквог уговора.

Недимовић је рекао да оно што Србија планира са Египтом када је реч о извозу пшенице, исто планира са извозом кукуруза у Кину и Индонезију.

Извор: Агро Вести

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*