Dvogledi i fotoaparati kao pomoć poljoprivrednicima

Novi Sad — Pokrajinska vlada u ovoj godini u subvencije za razvoj agrara ulaže više od osam milijardi dinara, saopšteno je iz vlade Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević kaže da je značaj agrara za ekonomiju prepoznala i ova Pokrajinska vlada, o čemu govori više od osam milijardi dinara opredeljenih u pokrajinskom budžetu za podsticaje u agraru.

On je istakao da su ta sredstva nominalno viša nego i jedne godine pre u bilo kom pokrajinskom budžetu AP Vojvodine, kao i da je to najveći pojedinačni budžet bilo kog pokrajinskog sekretarijata.

Treća karakteristika onoga što Pokrajinska vlada u oblasti podsticajnih mera čini, kako je naveo, jeste princip zajedničkog rada svih nivoa vlasti i u oblasti agrara.

“Važan princip ove Pokrajinske vlade koji smo promovisali pre deset meseci je zajednički rad svih nivoa vlasti na važnim pitanjima, a najvažnija pitanja danas su ona koja se tiču privrednog i ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mesta“, rekao je Milićević.

Milićević je dodelio ugovore predsednicima lokalnih samouprava sa teritorije Vojvodine koje su ostvarile pravo na bespovratna sredstva na osnovu dva konkursa – za sufinansiranje uredjenja atarskih puteva i otresišta i opremanje poljočuvarske službe.

Konkurs je sproveo Pokrajinski sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta i za opremanje poljočuvarske službe u 2017. godini.

Reč je o 20 ugovora sa lokalnim samoupravama, kojima je obezbeđeno zajednički oko 420 miliona dinara za uređenje atarskih puteva i otresišta. Na taj način biće uređeno više od 60.000 metara atarskih puteva i više od 5.000 otresišta.

To je nova mera, koja se u Vojvodini nije primenjivala više od pet godina i sada se primenjuje na nov način, jer će se od materijala koristiti tucanik, beton, asfalt i strugani asfalt, a lokalne samouprave su morale da imaju i elaborat o gradjevinskom nadzoru.

Drugim konkursom su raspodeljena podsticajna sredstva na devet lokalnih samouprava za opremanje poljočuvarske službe.

Oprema koja se, između ostalog, finansira su vozila, mopedi, računari, GPS uređaji, foto-aparati, dvogledi, terenska obuća i odeća i oprema za gašenje požara.

 

 

Izvor: b92

 

foto: Travoge

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?y

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*