Dodeljene nagrade međunarodnog festivala „Šljokice u plavom“

Sedamnaesti međunarodni dečiji  festival „Šljokice u plavom“ održan je od 7. do 11. novembra u Novom Sadu, u Svečanoj sali kompanije NIS. Cilj festivala je izgrađivanje prijateljskih veza među decom iz različitih zemalja koje su učestvovale na festivalu, njihove kulture, umetnosti i tradicije,  kroz savremeno muzičko stvaralaštvo.

Tim povodom, u Svečanoj sali Gradske kući upriličena je ceremonija dodele nagrada ovog festivala. Član Gradskog veća Dalibor Rožić prisustvovao je dodeli nagrada i poželeo dobrodošlicu prisutnima i uputio čestitke nagrađenim učesnicima Festivala.

Kada se u velikoj muzičkoj smotri spoje umetnost i tradicija različitih zemalja kroz savremeno stvaralaštvo, Novi Sad zablista šireći lepezu novih kulturnih izraza i načina kroz koje komuniciramo i učimo jedni od drugih. Želim vam da nastavite da se igrate, da sanjate i da nikada ne prestanete da se takmičitite sami sa sobom i da uvek, iznova, pomerate granice sopstvenih mogućnosti. Grad Novi Sad će nastaviti da vas podržava, kao mesto susreta i grad domaćin da slavi vaš talenat i afirmiše dečije stvaralaštvo – istakao je Rožić.

Pored kulturnog, Grad prepoznaje i širi društveni značaj Festivala, koji od 2013. godine poprima humanitarni karakter, pa se u cilju promocije principa zdravog življenja i pomoći deci oboleloj od dijabetesa „Školjkice“ održavaju pod imenom „Školjkice u plavom“, jer je plava boja dijabetesa u celom svetu.

Na festivalu „Školjkice u plavom“ takmičilo se tridesetoro dece iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Rusije, Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Ukrajine, Hrvatske, Švedske, Azerbejdžana, Letonije i zemlje domaćina, Srbije. Svim učesnicima dodeljene su zahvalnice, a proglašeni su i najbolji u tri starosne kategorije.

Međunarodni žiri proglasio je Teimura Garajeva za Gran pri Festivala. Maši Milanović je dodeljena nagrada za intonaciju, a Diana Ulikhanijan dobila je nagradu za scenski nastup.

Organizator i producent Festivala je Udruženje za dečije umetničko stvaralaštvo „AŠAiANA“ iz Novog Sada, a pored Grada Novog Sada,
ovaj Festival je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama
i Ministarstva za turizam i omladinu Republike Srbije, kao i od dugogodišnjeg generalnog sponzora festivala – Naftne industrije Srbije.

Од 2021. године, у организацију Фестивала се активно укључује и Новосадски дечији културни центар, као једна од најмлађих установа културе Града Новог Сада.

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor:  Agrovesti

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*