Novi Sad predstavio savremene reciklomate

Reciklaža je odavno sinonim za očuvanje životne sredine u svetu ali i podizanje ekološke svesti kod ljudi. U evropskim zemljama uveliko možemo da vidimo kako se otpad sortira u kontejnere namenjene za raznu vrstu ambalaže i smeća, a od skora su u upotrebi i sve savremeniji aparati za reciklažu postavljeni po ulicama i raznim drugim lokacijama.

Na ovogodišnjem EXIT festivalu Grad Novi Sad je predstavio upravo takav jedan aparat, a reč je o „reciklomatu“, automatu koji predstavlja jedan jedinstven inovativan način sakupljanja i recikliranja materijala. U saradnji sa Sekopakom , Grad je postavio ukupno pet reciklomata i to na plaži Štrand, prodajno mesto kod Lovotursa, OPENS State of EXIT Zona, Reggae stage i  No sleep stage.

Postavljanjem ovih reciklomata cilj je bio da se i mlađe generacije motivišu da steknu ekološke navike u učestvuju u primarnoj selekciji otpada. Vrsta ambalaže koja može da se reciklira u reciklomatima je PET ambalaža i plastika. Recikliranje funkcioniše na način da korisnici kroz predviđen otvor ubace ispražnjenu ambalažu i sačekaju da je aparat registruje. Potom na displeju odabaru opciju ZAVRŠI i unose svoj broj telefona. Nakon toga, u poslednjem koraku, dobijaju obaveštenje o broju sakupljenih zelenih poena.

Ovogodišnji EXIT je prošao u znaku raznih drušveno odgovornih aktivnosti , a jedna od ključnih tema je bila i ekologija. Kroz platformu Green EXIT, sprovedena je velika reciklažna kampanja u saradnji sa partnerima kompanijom Ball Packaging Srbija, kompanijom Heineken Srbija i Ekostar Pak. Ove godine, prema prvim informacijama, skupljeno je tri puta više ambalaže, a tu su PET plastične flašice, plastične čaše i limenke.

U okviru Green EXIT powered by Ball zone, za publiku su organizovane mnogobrojne aktivacije, a bilo je moguće osvojiti i nagrade. Čak 100 posetioca nagrađeni su simboličnim poklonima, dok je posetilac koji je odložio najviše ambalaže, više od 450 ambalažnih jedinica, osvojio kartu za naredni Exit festival.

Reciklomati će u narednom periodu biti postavljeni na promentim lokacijama u gradu kako bi svi građani mogli da se uključe u primarnu selekciju i odlažu ambalažu u pamente mašine. Svih pet reciklomata su donacija kompanije „Sekopak d.o.o“ , a planirano je da se postavi još pet kako bi ova akcija bila uspešno nastavljena.

Kroz razne dosadašnje akcije pokazalo se da Novosađani imaju razvijenu ekološku svest, pa se nadamo da će i ovaj novi savremeniji vid recikliranja biti uspešno prihvaćen.

Izvor: Agrovesti

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*