Sadnice jabučastog i koščatog voća spremne za jesen

Porodica Kačarević iz Vinče proizvodi sadnice još od 1926. godine. Od nekada 2.000 voćarskih sadnica godišnje, preko 20.000 sedamdesetih godina, danas proizvode 150.000 sadnica.

„Radimo jabučasto i koštičavo voće – jabuku, krušku, dunju, mušmulu, kajsiju, trešnju, višnju, šljivu, breskvu i nektarinu. Nekada se radilo na generativni podlogama, a danas je tendencija da se, na primer kod jabuke, 90% proizvodnje radi na kržljavoj podlozi M9 klon u T 337, za podizanje gustih zasada“, kaže Verko Kačarević.

Kako da odaberete sadnicu?

Pošto je po struci zaštitar, veoma vodi računa o zdravlju biljaka, kao i o sortnoj čistoći. Imaju veće kupce, kojima stručnjaci pomažu u odabiru, kao и manje proizvođače, koji biraju prema ceni ploda.

Sadnice su dobre za ovu jesen, nisu pretrpele izmrzavanje, a tokom suše su bile navodnjavane, a koristila se i zaštita. Verko daje savete za sve kupce:

„Prvo bi trebalo kupovati u registrovanim rasadniku, jer su tu obavljene sve kontrole. Ovde će sigurno dobiti sve što traže, kao i dokumentaciju, za povraćaj sredstava. Važno je da je korenov sistem dobro razvijen i da je biljka sa određenom porastom, posebno kod jabuke – veći broj prevremenih grana obećava prinos već sledeće godine“.

Izvor: agroklub

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*