Punom parom i za vreme korone

Logistiku i rad smo prilagodili datim uslovima. Da smo uspeli govori činjenica da plate nismo smanjivali a nikoga nismo ni otpustili. Corona će proći ali će neposlovnost i administrativno-birokratske prepreke ostati. Nažalost – rekao je za Agro Vesti Mile Radisavljević iz ATP IRRIGATION.

U kompaniji ATP IRRIGATION dominantno projektujemo i montiramo sisteme za navodnjavanje i protivgradne mreže. Potom, podižemo savremene zasade i isporučujemo repromaterijal, pretežno sadnice borovnica i jagoda. Kako vegetacija i biljke ne mogu da čekaju, tako i mi i investitori moramo svakodnevno da radimo na terenu.

NAKON UVOĐENJA VANREDNOG STANJA, napisali smo dopis MUP-u, obrazložili da naši izvođači radova i inženjeri koji vode proizvodnju na plantažama jagoda i borovnica moraju da ostanu na terenu i za vreme policijskog časa. Na saglasnost smo čekali čitavu sedmicu.

Posao smo organizovali tako da jedan deo kolega radi od kuće i po potrebi dolazi na posao, a veći deo zaposlenih svakodnevno radi u firmi i ide na teren. Plate kao ni broj zaposlenih nismo smanjivali, što je uspeh s obzirom na sve okolnosti.

Kada je o opremi reč, oko 80% je iz uvoza. Sadnice borovnice i frigo sadnice jagoda uvozimo iz Holandije. Na sreću, sadnice borovnice uvezli smo u decembru, a jagoda u februaru i vanredno stanje nam nije predstavljalo problem.

Uvoz iz Italije – pravi podvig

Međutim, imali smo problem pri uvozu opreme za navodnjavanje i protivgradnih mreža, koji su najvećim delom iz Italije. Zahvaljujući velikom profesionalizmu kompanija koje organizuju transport i naših italijanskih partnera, kao i velikim angažovanjem zaposlenih u ATP-u, tokom vanrednog stanja uspeli smo da uvezemo dva kontingeta opreme što je svojevrstan podvig. Tako smo kompletirali nekoliko sistema za navodnjavanje a stvorili smo i zalihe. Na taj način uspećemo da odgovorimo zahtevima klijenta u narednim mesecima.

PREMA POSLEDNJIM INFORMACIJAMA početkom maja počeće proizvodnja u najvećem broju firmi sa kojima sarađujemo. U Italiji, koja je bila žestoko pogođena Corona virusom, u kompanijama čiji se program odnosi na poljoprivredu, proizvodnja nije ni prekidana ali se odvijala uz posebne mere zaštite.

Tokom prve 2-3 nedelje vanrednog stanja intersovanja za nove poslove skoro i da nije bilo, međutim, u drugoj polovini aprila interesovanje je počelo da raste i skoro se može reći da se poslednja 2-3 dana i ne primećuje da imamo vanredno stanje, bar u delu koji se odnosi na sisteme navodnjavanja.

Naša posla

Ne računajući Corona virus, gotovo po pravilu svake godine imamo problem sa kašnjenjem završetka pripremnih radova pred montažu sistema navodnjavnja.

NA OSNOVU DVE DECENIJE ISKUSTVA, kažemo da je investitor završio polovinu posla kada iskopa bunar, dobije građevinske dozvole za objekte na plantaži, ozida ih i kada dobije saglasnost i izvede elektropriključak. Sve ostalo je u našim i Božjim rukama.

Svima kažemo da se bunari buše ove godine ako će se sistemi za navodnjavanje postavljati naredne. Uz to, dobar „bunardžija“ nije skup. Zvršetak bunara trebalo bi da prati urađen elektro-priključak kako bi se eksploatisao i izbistrio.

OVE GODINE NA SKORO SVIM SISTEMIMA smo morali da prvo ispiramo bunare a potom započnemo navodnjavnje. Čak smo imali i zasipanje bunara, pa je dubina smanjena za nekoliko metara. Građevinske dozvole za objekte nekako se i dobiju, ali naći majstore za zidanje i malterisanje i uz to da su mlađi od 65 godina – gotovo je nemoguća misija. A dan kada dobijete elektropriključak možete sa pravom da slavite kao novi rođendan. Ispovesti nekoliko investitora na koje možemo da vas uputimo bili bi dobar scenario za igrano-dokumentarni film.

I na kraju, radimo, čuvamo se, korigujemo logistiku ali probleme rešavamo. Corona će proći ali, na žalost, bojim se da će nabrojani problemi koji nam zagorčavaju život – ostati.

Izvor: Agro Vesti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*