Počinje otkup pšenice po 18 dinara

Republička direkcija za robne rezerve kupiće do 32.600 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda, domaćeg porekla, po ceni od 18 din/kg. Agronomisti procenju da to neće značajnije uticati na tržišnu cenu.

Zainteresovano registrovano komercijalno poljoprivredno porodično gazdinstvo ili zemljoradnička zadruga prijavljuje se elektronski Produktnoj berzi u Novom Sadu, svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 časova na adresi: www.proberza.co.rs/otkuppsenice2017, počev od utorka 04. 07. 2017. godine.

Standardi za pšenicu koja se kupuje

Merkantilna pšenica koju će kupiti Direkcija mora biti domaćeg porekla, u rasutom stanju i mora u svemu da odgovara propisanom kvalitetu, u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa i Pravilnikom o jugoslovenskom standardu za pšenicu kao sirovinu za mlinsku industriju. Elementi kvaliteta su: hektolitarska masa min. 76 kg/hl, vlaga maks. 13 %, ukupne primese 2 %.

Cena i količina

Cena merkantilne pšenice je 18,00 din/kg  sa uračunatim PDV-om. Pšenica koja će se kupiti mora biti  uskladištena u silosu ovlašćenog skladištara Direkcije. Republička direkcija za robne rezerve će pšenicu platiti 15 dana od dostavljanja neophodne dokumentacije.

Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od porodičnog gazdinstva je 10 tona, a maksimalna 100 tona. Kada je od zadrugama reč minimalna količina je 20 tona, a maksimalna 150 tona.

 

Đorđe Simović, Priduktna berza

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*