NOVI SAD: Grad pruža podršku mladim poljoprivrednicima

Poljoprivrednica Maja Đurković iz Kisača je dobila sredstva u okviru Programa podrške za sprovođenje polјoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Novog Sada za 2020. godinu, kojim je, između ostalih, predviđena mera podrške mladima u ruralnim područjima. Tim povodom njeno gazdinstvo je posetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za privredu Miloradom Radojevićem.

– Mi smo kroz Strategiju razvoja polјoprivrede i ruralnog razvoja Grada Novog Sada za period 2018-2022. godine definisali sve naše okvire delovanja i klјučne pravce u oblasti polјoprivrede. Ove godine smo opredelili 23 miliona dinara za mlade polјoprivrednike, a tim povodom smo danas u poseti gazdinstvu gospođe Maje Đurovke u Kisaču. Ona je uspešna u više oblasti, jer je pored polјoprivrede, posvećena nauci i diplomirani je psiholog. Hrabro je krenula sa svojom porodicom i partnerom u intenzivnije ulaganje u sektor voćarstva, koje je porodična tradicija i prati sve konkurse. Nakon uspešnog apliciranja, dobila je sredstva od preko milion dinara i predstavila nam je danas šta je kupila za taj novac, a to su prikolica za 10 tona jabuka, vučna kompozicija za palete i pumpa za navodnjavanje koja pokriva četiri hektara. Mi joj želimo puno uspeha i da nastavi da se javlјa i na druge konkurse – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da se uveliko priprema budžet Grada za 2021. godinu u kojem je predviđena izgradnja prve faze kanalizacije u Kisaču.

U 2020. godini, u skladu sa uslovima Javnog poziva, 25 mladih polјoprivrednika je dobilo sredstva u ukupnom iznosu od 23 000 000 dinara, odnosno 90% od vrednosti opreme i mehanizacije za koju su podneli prijavu. Maja Đurovka zahvalila se Gradu Novom Sadu na velikoj podršci.

– Ovo je podstrek nama, mladim lјudima, da ostanemo u našoj zemlјi i da još marlјivije radimo. Sredstva su nam bila od pomoći već u ovoj sezoni, jer smo iskoristili prikolicu i ubrzali proces proizvodnje. Kako naš obim proizvodnje raste, tako se i potreba za novom mehanizacijom povećava, a ovaj vid pomoći olakšava sam proces i tok rada – rekla je Đurovka.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević je podsetio da je ta mera realizovana u i 2019. godini kada je 20 mladih polјoprivrednika dobilo ukupno 19 miliona dinara za nabavku mehanizacije, sistema za navodnjavanje i podizanje plastenika. On je naglasio da Gradska uprava za privredu razmatra nove načine za pomoć polјoprivrednicima, posebno nakon što je usvojen novi Pravilnik o preradi sirovina na gazdinstvima.

Izvor: Agro vesti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*