Kada želimo da pojedemo voćku, prvo je operemo pod mlazom vode. To radimo zbog higijene, ali mnogi od nas i zbog želje da uklone pesticide. Ali, da li je to efikasan metod?
Štetnost pesticida
Pesticidi plodovima pomažu da opstanu, kao i da odbiju štetne insekte, ali su štetni za naš organizam. Efekti zavise od vrste i količine koja se unosi. Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da pesticidi negativno deluju na razvoj nervnog sistema fetusa i dece.
Naučnici sa Masačusets Univerziteta testirali su nekoliko načina za uklanjanje pesticida sa voća, pri čemu su odabrali jabuke.
Najbolje rešenje – soda bikarbona
Jabuke su za početak potopljene u fungicid i insekticid i tako su stajale od nekoliko minuta, do celog dana. Potom su prane pod mlazom vode i u rastvoru vode i sode bikarbone. Nakon 15 minuta u ovom rastvoru, pesticid je nestao sa kore voća. Međutim, loša vest je da oko 20 odsto fungicida i četiri odsto insekticida, koje je voćka upila kroz koru, nisu mogli da se eliminišu.
Zato je savet ipak – da se jabuka oljušti.
Izvor: Agroklub
Foto: Pixabay
Ostavite komentar