Edukacija nastavnika iz oblasti organske proizvodnje

Edukacija nastavnika poljoprivrednih škola iz oblasti organske proizvodnje počela je u Banji Vrujci, a nastaviće se i u drugim delovima Srbije. Ukupno pet seminara biće dovoljno da se obuhvate sve poljoprivredne i prehrambeno- tehnološke škole.

Predavanja i radionice

Obuka nastavnika organizovana je u vidu predavanja i radionica. Oni će steći znanja o metodama organske biljne i stočarske proizvodnje, o metodama ishrane bilja, biološkim merama borbe protiv korova, bolesti i štetočina, dozvoljenim sredstvima za zaštitu, kao i o standardima u oblasti sertifikacije, propisima iz oblasti deklarisanja organskih proizvoda i samom tržištu.

Organizator je Nacionalna asocijacija za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“ u saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ – program za razvoj privatnog sektora u Srbiji.

Mladi kao veliki potencijal

„Serbia organika“ se ovom vrstom edukacije bavi od 2011. godine, nakon što je, kao izborni, uveden predmet iz oblasti organske poljoprivede u srednjim poljoprivrednim školama u okviru smera Poljoprivredni tehničar.

Na taj smer se godišnje upiše nešto manje od 1.000 učenika. U narednim godinama će oko 3.500 do 4.000 njih imati mogućnost da stekne znanja i veštine za bavljenje organskom poljoprivredom. To predstavlja veliki potencijal za organsku poljoprivredu i pruža mogućnost da se doprinese ekonomskoj stabilnosti ruralnih područja i smanji odliv mladih iz njih.

Izvor: agroklub

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*