Dan stočara na Krčedinskoj adi

Na krčedinskoj adi, 26. avgusta uorganizaciji Udruženja stočara „Dunav“ iz Kovilja, održan je tradicionalni „Dan stočara“.

Na pomenutoj adi, koja se prostire na oko 800 hektara, stočari drže konje, krave (simentalce i podolce), svinje mangulice, sive balkanske magarce, konje i ovce. U ovom ekstenzivnom načinu držanja, stoka slobodno šeta i napasa se, a vlasnici dolaze i prihranjuju je.

Milenko Mile Plavšić iz Kovilja kaže da on, s obzirom da ima malo zemlje te da mora da kupuje deo hrane, nema gotovo nikakvu zaradu, a da nema državnih subnencija (za genetske resurse), bio bi na gubitku, te da ga samo ljubav i tradicija teraju da se na ovaj način bavi stočarstvom.

Gost na „Danu stočara“ bio je i pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, Milorad Marić. On je rekao da je AP Vojvodina spremna da pomogne stočare koji uzgajaju životinje ka Krčedinskoj adi, ali da oni prvo moraju da se organizuju i naprave udruženje koje može da konkuriše za različite subvencije, s obzirom da su trenutno u takvom statusu da ih zakoni i pravilnici ne prepoznaju.

D. Knežić

 

foto: R Hadžić (www.dnevnik.rs)

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*