Začini i biljke koji su dobri za koncentraciju

Prema Marku Mosu, šefu odseka za psihologiju na Univerzitetu Northumbria, molekuli u ulju ruzmarina ranije su pokazali da „imaju sposobnost interakcije sa neurotransmiterima mozga“. Jedinjenja se apsorbuju u krv udisanjem arome.
– Oni su u interakciji sa onim što se zove holinergički sistem, koji je uključen u pamćenje – dodao je on.
Biljni lijekovi, kaže Mos, nisu „magični“. „Nije samo jedan molekul; postoji veliki broj njih i potrebni su vam pravi molekuli u pravim razmerama da biste postigli blagotvoran efekat. Možda ćete zaista dobiti ulje ruzmarina koje nema nikakav povoljan efekat“.
Takođe je vriedno zapamtiti, možda uz pomoć šolje čaja od ruzmarina, da dokazi o prednostima biljnih lekova uglavnom potiču iz studija manjeg obima.
U svakom slučaju, evo još nekih prirodnih izbora koji bi mogli biti korisni studentima i svima koji žele da poboljšaju pamćenje.
 
Menta
 
Prošle godine, Mos je predstavio nalaze koji su pokazali da su volonteri koji su pili čaj od mente prije testova imali bolje pamćenje i budnost od onih kojima je davan čaj od kamilice.
U SAD, studije koje je vodio Brajan Raudenbuš, vanredni profesor psihologije na jezuitskom univerzitetu Viling u Zapadnoj Virdžiniji, otkrile su da miris peperminta smanjuje anksioznost i umor.
Cimet
 
Raudenbuš je takođe proučavao efekte cimeta, testirajući ga u simuliranom eksperimentu vožnje. Otkrio je da to povećava budnost i smanjuje frustraciju.
Žalfija
 
Mos je takođe proučavao žalfiju. Otkrio je „poboljšanja performansi u aspektima pamćenja, a takođe i pažnje – brzine kojom možete da se posvetite nečemu. To su mali efekti, ali izgleda da su korisni“.
Ginko biloba
 
Za ovaj dodatak, ekstrahovan iz listova ginko drveta, tradicionalno se vjeruje da daje kognitivne prednosti, ali jedno veliko istraživanje o tome da li bi moglo da pomogne u sprečavanju ili odlaganju početka Alchajmerove bolesti ili demencije nije pokazalo pozitivne rezultate, dok jedna recenzija nije pokazala da ubedljivi dokazi da je ginko biloba bio od pomoći zdravim mladim ljudima.
– Ponekad smo pronašli korisne efekte, a ponekad nismo – kaže Mos, i dodaje da se ovi ekstrakti značajno razlikuju u zavisnosti od toga odakle su dobijeni, prenosi B92.
Izvor: eKapija

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*