Vlada donela odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica

Vlada je donela na današnjoj sednici odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica: šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembra 2021. godine.

Ograničenje cena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Odlukom, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje navedenih odredaba predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine, saopštila je Vlada Srbije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je da će Vlada u slučaju potrebe produžiti ovu meru i nakon isteka 60 dana.

Ministarka je dodala da je mera bila neophodna u cilju zaštite životnog standarda građana, budući da se u strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda najveći deo troškova odnosi upravo na artikle obuhvaćene ovom odlukom.

Ova uredba bazirana je na najavama novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, kao i sirovina, od kojih su pojedine i na svojim desetogodišnjim maksimumima.

Izvor:eKapija

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*