Tradicija duga dvadeset godina: Održana Futoška kupusijada

Kupus je odlika jeseni, a Kupusijada u Futogu je najvažnija manifestacija u slavu kupusa. Tradicionalna etno manifestacija, 20. Kupusijada otvorena je 2. novembra u Futogu, na platou Kulturnog centra Mladost, a sudeći po broju izlagača, ovogodišnja Kupusijada jedna je od navećih.

Foto: Agro Vesti

Ovu činjenicu potvrđuje i veliko prisustvo gostiju iz naše zemlje, Republike Srpske, ali i iz inostranstva. Gotovo da nema mesta u Srbiji gde ne znaju za Futoški kupus. To je postao brend Futoga, ali i Novog Sada. Potvrda dobre koncepcije je tradicija duga 20 godina. Za futožane kupus nema samo poljoprivredni značaj, on je simbol kvaliteta i uspešnosti, a Futoška kupusijada nije samo u vezi sa kulinarstvom nego i sa običajima i starim zanatima.

Foto: Agro Vesti
Foto: Agro Vesti

Manifestacija promoviše projekat Futoški kupus – brend Srbije, kroz predstavljanje privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude, a uz nju se održava i 10. Futoški vašar – izložba tradicionalnih proizvoda Srbije i 5. Festival Terra Madre Futog „Slow Food“ pokreta. Oba dana Kupusijade pratio je bogat kulturno-zabavni program. Nastupala su deca iz škola i vrtića, sportski i plesni klubovi, Ansambl narodnih pesama i igara KC Mladost, tamburaški orkestri i interpretatori narodne muzike.

Ljubitelji kulinarskih specijaliteta mogli su da uživaju u čuvenoj sarmi od futoškog kupusa koja je mogla da se pazari po ceni od 80 do 100 dinara. Takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i ove godine je privuklo veliki broj takmičara, a proglašen je i najbolji kuvar, i izabrana je najteža glavica futoškog kupusa.

Foto: Agro Vesti
Foto: Agro Vesti

Futoška kupusijada predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji – po tematici kojoj je posvećena, mestu svog redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu.

Izvor: Agrovesti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*