Stočarima dugoročni zakup zemlje

Stočari će se zahvaljujući novim merama suočiti sa novinama za koje nadležni veruju da će im pomoći da ostanu u proizvodnji.

Izmena koja se odnosi na obnovu registracije poljoprivrednih gazdinstava istaknuta je kao pozitivan korak Uprave za agrarna plaćanja na nedavno održanom Danu proizvođača mleka. Umesto da svake godine 340.000 farmera čeka u redu da odrade ovu proceduru, sada će obnovu raditi samo registrovana domaćinstva u kojima ima izmena. Izmene su unete u dva zakona i u pravilnik, tako da će čitava procedura biti pojednostavljena. Nosioci gazdinstava u kojima postoje izmene iste će u roku od 30 dana moći da prijave i to u dogovorenom terminu.

Dan proizvođača mleka

Bračni partneri, dva registrovana gazdinstva

Do sada zakon nije dozvoljavao bračnim partnerima da imaju svako svoje registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Ova kontradiktornost je ukinuta. Relaksiran je i pasivni status gazdinstava. Prema dosadašnjoj praksi, po pravilniku se odlazilo u pasivni status bez obzira da li vam je dokazana krivica ili ne. Sada to više nije slučaj, objasnila je savetnica ministra poljoprivrede Sanja Bugarski i dodala:

Sanja Bugarski

„Konačno je počela i saradnja sa Upravom za veterinu. Ona do sada nije postojala i stočarima je to bio velik problem. Najveći problem nastajao je zbog nesprovođenja onog što je Republika Srbija odredila, te su se javljale velike zloupotrebe od strane veterinarskih stanica“.

Na pitanje da li domaće mlečno govedarstvo oseća ukidanje prelevmana na uvoz mleka, Bugarski je odgovorila da za sada nema negativnih konotacija. Ukoliko u martu bude povećan uvoz mleka i mlečnih proizvoda Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine (CAPMV) opet će pokrenuti inicijativu da država zaštiti farmere.

Velike investicije uglavnom nedostižne farmerima

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na period od 30 godina za investicije u oblasti prerađivačke industrije, ali i stočarstva koje u sebi imaju uključen i razvoj genetike, koji je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo 13. februara, nije za gazdinstva koja su u sastavu CAPMV.

„Reč je o ulaganju od pola miliona evra i, iskreno, mi se i ne zanosimo idejom da budemo investitori u tom segmenu. Slamka za koju se mi držimo je dugoročni zakup po pravu prečeg na osnovu kojeg bi imali neku stabilnost. U Pravilnik je uneto da se po isteku 10 godina radi samo aneks ugovora i da se tako produžava zakup, ukoliko se gazdinstvo i dalje bavi proizvodnjom mleka“, rekala je Bugarski .

Predlog dugoročnog zakupa izazvao aplauz

Kada je v.d. direktora Uprave za poljoprivredno zemljište Dragana Gođevac Obradović na Danu proizvođača mleka rekla da je predloženo da se državno poljoprivredno zemljište po pravu prečeg stočarima izdaje na vremenski period od najmanje 10 godina, amfiteatrom Poljoprivrednog fakulteta odjeknuo je gromoglasan aplauz. Objasnila je da je želja da se stvarno pomogne i da se prekine sa lošom praksom iz prošlosti.

Dragana Gođevac Obradović

“ Još uvek je reč o predlogu da se ono izdaje na duži period, posebno stočarima koji imaju preživare. Nadamo se da će ovaj predlog kada prođe proceduru ugledati svetlost dana. Vodili smo računa i o tome da kod prava prečeg zakupa ravnomerno bude zastupljene kulture, kako se ne bi desilo da neko dobije samo oranice, a neko samo livade. Pažnju smo obratili i na to da zakupljeno zemljište ne bude suviše udaljeno od objekta u kojem se nalazi stoka, jer su se zakupci u predhodnom periodu upravo na to najviše i žalili“, rekla je Gođevac Obradović.

Ona je i napomenula da je zemljište, koje je u postupku restitucije, zakonska odredba, a to znači da će umesto države novi vlasnik stupiti na njeno mesto kao zakupodavac i da će na taj način i dalje ostvarivati zakup. To znači da ugovor o zakupu neće biti nevažeći, tako da poljoprivrednici nemaju problem ako su investirali u svoju proizvodnju, kakva god ona bila.

Zakup od 10 godina – planska proizvodnja

Zakup državnog poljoprivrednog zemljišta po pravu prečeg treba da bude dugoročan, ne kraći od 10 godina jer stočari jedino na taj način mogu da planiraju svoju proizvodnju, istakao je i prof.dr Dragan Glamočić, savetnik predsednika vlade Republike Srbije.

„Ovo je posebno važno za govedarsku proizvodnju, jer je kod nje proizvođački ciklus dugačak i ne može da se planira od godine do godine. Drugačiji je i odnos prema zemljištu kada neko 10 godina iznosi stajnjak od tih grla na zemlju. To odmah znači i bolji kvalitet i stabilnu proizvodnju. Posebno ako se uzme u obzir činjenica da je govedarski sektor kod nas desetkovan, imamo izuzetno mali broj grla po jedinici površine, čak pet puta manje od bioloških potreba zemljišta“, objasnio je Glamočić.

On je izrazio uverenje da će ove mere u mnogome pomoći stočarima u ovoj teškoj situaciji da ostanu u proizvodnji. Napomenuo je da ne treba zaboraviti loše cene mleka, dešavanja na evropskom tržištu mleka i konstantno smanjenje broja goveda kod nas i dodao:

Dragan Glamočić

„Ovo je jedna od mera koju je država uradila. Zahvaljujući novom zakonu omogućeno je da svi stočari imaju jednak status na celoj teritoriji Srbije. Neće se desiti da neko u nekoj opštini plaća zakup 600 evra, a u drugoj 60. Svi će plaćati maksimalnu prosečnu cenu“.

Stočari će zahvaljujući novim merama imati dugoročniji zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, stabilne subvencije, a takođe će dobiti pristup bespovratnim sredstvima u visini od 50 do 60 posto za nabavku nove opreme i novih grla. Najvaljeno je da će biti posebnih podsticaja za mlade na selu. Glavne mere biće usresređene na mala i srednja gazdinstva, dok će velikim gazdinstvima biti omogućeno da pristupe sredstvima IPARD-a.

 

 

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

izvor: Agroklubhttp://www.agroklub.rs/stocarstvo/dugorocni-zakup-drzavne-zemlje-za-stocare/30808/

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*