Projekti za razvoj organske proizvodnje

Organska proizvodnja se u Srbiji može brže razviti, ukoliko proizvođači učestvuju u regionalnim i evropskim projektima. Ovo je zaključak 11. Međunarodnog foruma organske proizvodnje koji je održan u Selenči.

Organic Bridge

Evropski projekat „Organic Bridge“, predstavljen je kao uspešan primer unapređenja ove vrste poljoprivrede u regionu. U njemu učestvuju iz Srbije Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i organizacija „Teras“ iz Subotice, a iz Hrvatske Grad Valpovo i „Tera tehnopolis“ iz Osijeka.

Projekat je podržala Evropska unija sa 550.000 evra, a trajaće dve godine. Biće organizovani treninzi i edukacije za 260 proizvođača, a formiraće se i razvojno-istraživačke institucije kako bi se znanje prenelo u praksi.

Površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji ne prelaze 16.000 hektara, zajedno sa pašnjacima i utrinama. Hrvatska ima oko 75.000 hektara pod organskom proizvodnjom, ali nema iskustvo u organizovanju poljoprivrednika kakvo ima COPS i druge organizacije u našoj zemlji-

Organska prozvodnja i IPARD

Predviđeno je da organska proizvodnja bude uključena i u IPARD program. Srbija je u završnoj fazi akreditacije, pa će naši proizvođači, pored nacionalnih mera, koristiti i mere ovog evropskog fonda.

„Selenča je najorganizovanija sredina u Srbiji kada je o organskoj proizvodnji reč. Ona će imati posebno mesto u nacionalnom planu ruralnog razvoja. Podatak da je prosečna veličina parcela u Srbiji oko 4,5 hektara, govori o tome da će mali proizvođači u konvencionalnoj proizvodnji teško izdržati tržišnu utakmicu na tako malim površinama“, poručio je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede .

Izvor: agroklub

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*