Proizvođači grožđa i vina proslavljaju praznik Svetog Trifuna

Devetnaestu godinu zaredom u Sremskim Karlovcima su se proizvođači grožđa i vina okupili na praznik Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i vinara, na oglednom dobru za vinogradarstvo novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, koje se nalazi u njihovom mestu, i proslavili svoju slavu.

Obeležavanje vinogradarske slave otpočelo je osvećenjem slavskog kolača i žita u samom vinogradu i blagosiljanjem proizvođača. Kako je nakon tog čina rekao sveštenik Saborne crkve u Sremskim Karlovcima Stanko Laketić, veliko je delo raditi u vinogradima jer čitav svet u Bibliji se naziva vinograd gospodnji, a gospod je najuzvišeniji delatnik-vinogradar koji dela duše naše.

– Svaki put kada dođemo u vinograd, setimo se da je gospod tvorac sveta u kojem živimo i da nam je on dao vinovu lozu, a mi da se oko nje trudimo, sadimo, negujemo i ubiramo plodove. Zato je veliko delo uzgajati vinograde, ali je još uzvišenije i blagoslovenije to što vi za to tražite blagoslov gospodnji i blagoslov Svetog Trifuna, kao zaštitnika vinogradara, te se svake godine na njegov dan okupljamo kako bismo blagoslovili početak nove sezone – rekao je sveštenik Laketić, poželevši da Karlovci budu u budućnosti ono po čemu su u prošlosti bili poznati, a to je centar vinogradarstva.

Sastavni deo ceremonije koja se na Svetog Trifuna obavlja u vinogradima jeste simbolično orezivanje loze, koje po tradiciji, od ovog dana treba da počne. Taj zadatak pripada kumu slave, a ove godine je to sin poznatog karlovačkog vinogradara Milana Petrovića, Stevan. Njemu je juče prodekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu profesor Nenad Magazin uručio povelju, fakultetsko priznanje, odskora uvedeno, za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva, rekavši da, bez obzira što kumstvo traje svega godinu dana, kum ima nemalu obavezu, a to je da sve što uradi u vinogradu i podrumu, bude njemu na ponos, a svima ostalima na uzor.

Stevan Petrović, koji sa bratom i ocem obrađuje oko 13 hektara vinograda, kaže da su oni, s obzirom na to da je vreme dozvolilo, u decembru i januaru orezali lozu, ali da običaj nalaže da se to uradi na Svetog Trifuna i to valja ispoštovati.

– Nadamo se dobroj godini, da nas vreme opet dobro posluži i sve bude u redu – rekao je Stevan. – Prošla godina je bila dobra, u najmanju ruku da takva bude i ova, bićemo zadovoljni.

Direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, u čijem sastavu se nalazi ogledno dobro u Karlovcima, prof. dr Dragoslav Ivanišević, podsetio je da od Svetog Trifuna tradiconalno počinje orezivanje vinove loze i da se može reći da je ovo zaista pravi period za izvođenje te operacije, iako su na većim imanjima vinogradari uglavnom već počeli ili privode kraju rezidbu.

– Vinova loza je u dosta dobrom stanju – kazao je Ivanišević. – Zima nije bila oštra, a samim tim nije bilo ni temperatura koje su mogle naneti štetu lozi. Pored toga, i jesen je bila lepa, te se loza pripremila za prezimljavanje. Sve to je znak vinogradarima da se mogu posvetiti uobičajenoj rezidbi, a za ostalo ostaje da se nadaju da će, uz sopstveno zalaganje i božiju volju, doći do još jedne dobre berbe. U toku je period toplog vremena, što lozi ne smeta, štetu joj samo mogu naneti jaki mrazevi u martu.

Ivanišević je prošlu godinu ocenio specifičnom, što se, doduše, može reći za svaku, ali da s obzirom na vremenske prilike i druge izazove kroz koje su vinogradari prolazili, na kraju generalno gledano, mogu biti zadovoljni kvalitetom dobijenih vina.

Posle molitvenog čina u vinogradu, u prostorijama oglednog dobra usledila je degustacija prošlogodišnjih vina.

Izvor: Agro vesti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*